Halláskárosodás megelőzése: így ismerd fel a halláskárosodás jeleit és tanuld meg annak megelőzését!

Főoldal > A halláskárosodás megelőzése: 7 módszer a hallás védelmére

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A halláskárosodás megelőzése: 7 módszer a hallás védelmére


2023/04/26
NA

A zene tökéletes módja annak, hogy elmenekülj, amikor szünetre van szükséged. A hangos zene vagy más hangok hallgatása azonban idővel megviselheti a füledet. Annak ellenére, hogy az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, a halláskárosodás az életed során bármikor előfordulhat. Fontos, hogy tegyünk valamit, ha változást észlelünk. Ha a halláskárosodást nem kezelik, más egészségügyi problémákhoz vezethet: növeli a depressziót, az esések és a demencia (memóriavesztés) kockázatát. 

Halláskárosodás jelei

Hogyan történik a halláskárosodás?

A hangos zaj károsíthatja az érzékeny, hangérzékelő szőrsejteket a fülben. Néha a hallóidegét is károsíthatják. Ez az, ami a hangjeleket a füledből az agyadba viszi.  Más dolgok is növelhetik a halláskárosodás kockázatát, többek között:

•    Öregedés
•    Gének 
•    Vírusok 
•    Egyéb egészségügyi állapotok, például cukorbetegségIntelligens lépések a hallás védelmében

Ügyelj a zajszintre. Az első lépés az, hogy jobban tudatosítsd körülötted a zajokat. Talán megszoktad, hogy bekapcsolt tévé mellett porszívózz, miközben a háttérben megy a mosogatógép. Lehetséges, hogy ezek a dolgok önmagában nem túl hangosak. De együttesen könnyen 85 decibel (db) fölé is mehetnek. Ha nyolc óránál hosszabb ideig ilyen vagy annál magasabb szintű hangoknak vagy kitéve, halláskárosodást okozhatnak. 

És minden ennél hangosabb zaj még gyorsabban okozhat hallásproblémákat. Íme néhány tevékenység, amelyek általában 85 db-nál hangosabbak:

•    Fűnyírás
•    Mozi
•    Koncerten való részvétel
•    Fejhallgató hallgatása
•    Tűzijátékot nézni
•    Elektromos szerszámok használata

Nos, akkor egy rockkoncert után kudarcra vagy ítélve? Nem. A kockázat az expozíció mértékével együtt jár az idő múlásával. De még akkor is, ha ezek közül néhányat évente néhányszor csinálsz, akkor is érdemes védekezni.

 

Dugd be a füledet. A biztonsági füldugók és a zajszűrős fejhallgatók védik hallásodat. Különösen fontosak, ha hangos tevékenységeket végzel. Például fűnyírás vagy elektromos fűrész használata.

 

Legyél biztonságban a munkahelyeden. A hangos tevékenységek elkerülhetetlenek lehetnek a munkahelyeden, ha olyan helyen dolgozol. Ezért fontos ismerni a védelemhez való jogaidat. A vállalatoknak védelmet kell nyújtaniuk, ha a zajszint nyolc órán keresztül 85 db vagy annál magasabb. 

 

Állíts be hangerőkorlátokat. Ha fejhallgatót használsz vagy tévét nézel, állítsd a hangerőt 60%-ra vagy kevesebbre.  A legtöbb elektronikai eszköz és okostelefon lehetővé teszi a hangerő felső határának beállítását. Így nem kell attól tartani, hogy véletlenül felhangosodik. Mi a teendő, ha hosszú ideig kell hangos hangot bekapcsolni? Tarts szüneteket, és szükség esetén viselj extra védelmet.

 

Egyél a füledért. Ha sok zsíros ételt fogyasztunk, az növelheti a halláskárosodás kockázatát. Ennek az az oka, hogy a magas zsírtartalmú ételek olyan elzáródásokhoz vezethetnek, amelyek korlátozzák a fül véráramlását.  Másrészt a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása akár 30%-kal is csökkentheti a halláskárosodás kockázatát.

 

Leszokni a dohányzásról. Tested többi részéhez hasonlóan a füleid is az egészséges véráramlástól függenek. A dohánytermékek használata károsíthatja az ereket. Ez megnehezítheti a vér keringését. De ha abbahagyod, a halláskárosodás kockázata 20%-kal csökkenhet. 

 

Ellenőriztesd a hallásodat. A halláskárosodás kockázata az életkorral nő. A rendszeres tesztelés, ahogy öregszel, segíthet megvédeni a füledet. Fontold meg a 60-as éveidtől kezdődően az általános fülvizsgálat elvégzését. 

Akinek hallásproblémája van, annak fülvizsgálatot is kell végeznie. A lehetséges halláskárosodásra utaló jelek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni, a következők:

•    Csökkent hallás az egyik fülben
•    Csengés vagy zümmögés az egyik vagy mindkét fülben (tinnitus)
•    Szédülés

 

Bármilyen hirtelen hallásváltozást vagy a fülzúgás kezdetét 24 órán belül meg kell vizsgálni. Ha halláskárosodás jeleit észleled, beszélj orvosoddal a lehetőségekről. 
Betegség Betegség kezelésLegfrissebb cikkek


Aludj jobban ezzel a 6 természetes gyógymód segítéségével
Az alvászavarok számának növekedésével rohanó modern világunkban sokan keresnek természetes gyógyszereket, hogy javítsák pihenésük minőségét anélkül, hogy vényköteles gyógyszerekre támaszkodnának. Fedezd fel az olyan természetes gyógymódokat, amelyek segítenek ellazulni és jobban aludni kevesebb mellékhatással. Az ebben a cikkben tárgyalt alternatív alváskezelési javaslatokat alaposan tanulmányozták: a pihentető alvást segítik elő, enyhítik a stresszt, a szorongást és számos egyéb egészségügyi problémát.  
Miért olyan jó a napi 10.000 lépés megtétele az egészségünknek?
Sok egészségügyi szakértő azt javasolja, hogy napi 10 000 lépést tegyünk meg és ez a szám elsőre nagyon ijesztőnek tűnik, de meglepően könnyen elérhető. Ez nem csak az olyan rövid távú fitneszcélok elérésében segít, mint a fogyás, hanem hosszú távú egészségügyi előnyökkel is jár. Ebben a bejegyzésben azt fogjuk megvitatni, hogy a napi 10 000 lépés megtétele miért olyan jó hosszú távú egészségünk szempontjából. Megvizsgáljuk azt a sokféle módot, amellyel minden nap csak néhány plusz lépés javíthatja általános jólététedet és segíthet abban, hogy idős korodig egészséges maradj. Tehát olvass tovább, hogy megtudd, miért kifizetődő a napi 10 000 lépés megtétele!
Tényleg hasznos a manapság divatos zöld por fogyasztása?
Szórva, rázva vagy keverve – a zöldpor-kiegészítők egyszerű étel- vagy italkiegészítők, amelyek sok tápanyagot szállítanak egy csapásra. Ki nem szereti a kényelmet? Ez jelentős hajtóerő abban, hogy sokan miért választják a zöldségporokat. Bár célunk lehet, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget együnk, ezt nem könnyű elérni. A tomboló befolyásolók, a nonstop reklámok és a jobb egészségért való törekvés sok termékkeresőt ösztönöz a zöld porokra. A porok népszerűsége pedig növelte a kínálatukat.  Ebben a cikkben bemutatja a zöld porokat és azok lehetséges előnyeit.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!