Dietetikai kisokos

Diétás tanácsok cukorbetegeknek - Dietetikai kisokos

 

Mi az egészséges, kiegyensúlyozott étrend cukorbetegség esetén? Tudd meg dietetikai kisokosunkból!

 

A cukorbetegség számára nincs speciális étrend. De az elfogyasztott ételek nem csak a cukorbetegség kezelését befolyásolják, hanem azt is, hogy mennyire érezzük jól magunkat, és mennyi energiánk van.

Ez az információ segít abban, hogy megismerkess az egészséges, kiegyensúlyozott és célszerű étrendet alkotó öt fő élelmiszercsoporttal. A kiegyensúlyozott, változatos étkezés nagyon fontos a cukorbetegek számára. Tudj meg többet a célszerű étkezésről a dietetikai kisokosból!

 

 

Étkezés a fő élelmiszercsoportokból – Dietetikai kisokos

 

Az, hogy mennyit kell enni és inni, az életkortól, nemtől, aktivitástól és a kitűzött céloktól is függ. A dietetikai kisokos megismerteti veled a fő élelmiszercsoportokat, és az arányokat, amelyeket jó ha betartasz fogyasztásuk során. Egyetlen élelmiszer sem tartalmazza az összes alapvető tápanyagot, amelyre a szervezetnek szüksége van, ezért nagyon fontos a különböző fő élelmiszercsoportok ismerete, amiről bővebben olvashatsz a dietetikai kisokosban. Ez az oka annak, hogy az egészséges táplálkozás a változatosságról szól, és arról, hogy minden nap más és más élelmiszert válasszunk az egyes fő élelmiszercsoportokból. És amikor azt mondjuk, hogy kiegyensúlyozott, akkor bizonyos ételekből többet eszünk, másokból pedig kevesebbet. Az adagok mérete azonban nőtt az elmúlt években, ahogy az általunk használt tányérok és tálak is nagyobbak lettek. A nagyobb adagok pedig megnehezíthetik a súlyunk kezelését. További információval szolgálunk az egészséges testsúly kezeléséről a dietetikai kisokosunkban és a diétás tippek aloldalainkon.

 

 

Dietetikai kisokos cukorbetegeknek

 

Az alábbi dietetikai kisokosban kiemeltük az egyes élelmiszercsoportok előnyeit – egyesek segítik a szív védelmét, mások pedig lassabban befolyásolják a vércukorszintet – mindezt nagyon fontos tudni egy cukorbeteg számára. Ismerd meg őket, és hogy az egészséges választások hogyan segíthetnek csökkenteni a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát a dietetikai kisokosból.

 

Melyek a fő élelmiszercsoportok? – Dietetikai kisokos tájékoztatója

 

•    Gyümölcs és zöldség
•    Keményítőtartalmú ételek, például kenyér, tészta és rizs
•    Fehérjetartalmú ételek, mint a bab, hüvelyesek, diófélék, tojás, hús és hal
•    Tejtermékek és alternatívák
•    Olajok 

 

Tudj meg többet a dietetikai kisokosunkból a helyes és célszerű táplálkozásból, hogy ezzel is hozzájárulhass a cukorbetegséged kezeléséhez, és szinten tarthasd egésznap a vércukorszintedet!

 

 

A dietetikai kisokos használatának előnyei

 

A cukorbetegség nem jelenti azt, hogy nem ehetsz gyümölcsöt. A gyümölcsök és zöldségek természetesen alacsony kalóriatartalmúak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Emellett ízt és változatosságot adnak minden étkezéshez. Friss, fagyasztott, szárított és konzerv – ezek mind számítanak. Keresse a szivárvány színeit, hogy a lehető legszélesebb körű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jusson. Próbálja kerülni a gyümölcsleveket és a turmixokat, mivel ezek nem tartalmaznak annyi rostot.

 

Ha megpróbáljuk korlátozni az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, kísértést érezhetünk, hogy kerüljük a gyümölcsöt és a zöldséget. De nagyon fontos, hogy minden nap beépítsd őket az étrendedbe. Vannak alacsonyabb szénhidráttartalmú lehetőségek, amelyeket kipróbálhatsz.

 

A rost segít megőrizni az emésztőrendszer egészséget, néhányan lassabban befolyásolják a vércukorszintet. Próbálj meg minden nap enni néhány keményítőtartalmú ételt.

 

Tudj meg többet a Dietetikai kisokosból, hogy egyszerűen beépíthesd az egészséges és célszerű táplálkozást a mindennapjaidba cukorbetegként is!