A legfinomabb húsmentes saláta
Mostanra azt hiszem, mindenki tudja, mit érzek a salátával kapcsolatban. Utálom az unalmas salátákat, De IMÁDOM a JÓ salátát (pl. szénhidráttal és sajttal). És ha ez egy saláta melegen sült zöldségekkel… nos, ez nálam jelentős bónuszpontokat szerez. Ezt a salátát a családom minden tagja ihlette… természetesen négy bátyám kivételével. A fiúk nem szeretnek semmiféle salátát, ezért ezt a receptet leginkább a család lányaira gondolva készítettem el. Tudtam, hogy mindenki (én magam is) percek alatt felfalja ezt a mennyei ételt. Nézzük a receptet!
Hozzávalók
• 2 kisebb édesburgonya, 1 centis karikákra vágva
• 60 ml extra szűz olívaolaj
• 1-2 teáskanál chipotle chili por, ízlés szerint használd
• 2 teáskanál füstölt paprika
• só és fekete bors
• 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
• 1 nagy fej kelkáposzta, felaprítva
• 500 gr aprított kelbimbó vagy 1 további fej kelkáposzta
• 1-2 avokádó, szeletelve
Parmezános tahini öntet
• 60 ml extra szűz olívaolaj
• 2 citrom leve
• 2 evőkanál dijoni mustár
• 2 evőkanál tahini
• 2 teáskanál Worcestershire szósz
• 1-2 gerezd fokhagyma, lereszelve
• só és fekete bors
• 40 gr reszelt parmezán, plusz még a tálaláshoz
• 2 evőkanál frissen vágott petrezselyem
A vega saláta elkészítése
1. Melegítse elő a sütőt 220 fokra.
2. Egy nagy peremes tepsiben keverd össze az édesburgonyát, 2 evőkanál olívaolajat, chiliport, paprikát és egy-egy csipet sót és borsot. Jól átforgatjuk, hogy egyenletesen bevonja minden a burgonyákat. Tegyük át a sütőbe, és süssük 20 percig. A sütőből kivéve hozzáadjuk a csicseriborsót és a maradék olajat. Dobjuk fel az édesburgonya mellé őket, és tegyük vissza a sütőbe további 20 percre, amíg a csicseriborsó ropogósra sül, az édesburgonya pedig megpuhul.
3. Közben egy nagy salátástálban keverjük össze a kelkáposztát és a kelbimbót.
4. Az öntet elkészítéséhez az összes hozzávalót turmixgépben összedolgozzuk, és simára turmixoljuk. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
5. A sült édesburgonyát és a csicseriborsót a salátához dobjuk. Adjuk hozzá az öntetet, és keverjük össze. A salátát avokádóval és további parmezánnal díszítjük. Tálald és élvezd! Hűtőben 3-4 napig eláll a saláta, az avokádót közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá.