Kelkáposztás cézár saláta édesburgonyával és ropogós csicseriborsóval

Ez a kelkáposzta cézár saláta édesburgonyával és ropogós csicseriborsóval nem egy átlagos saláta. Hiszen van benn édesburgonya és csicseriborsó olívaolajjal, füstölt chipotle-vel és paprikával megforgatva, majd ropogósra és finomra sütve. Ezután összedobunk egy krémes, citromos parmezános tahini öntetet, kiadós kelkáposztával, aprított kelbimbóval és avokádóval. Szóval láthatod: a saláta könnyen összedobható, színes, egészséges és laktató. Fogyaszd ezt vacsorára, a maradékot pedig tartsd meg másnap ebédre. Ez a tökéletes téli saláta a tiszta táplálkozás elindításához 2023-ban!

Húsmentes saláta

A legfinomabb húsmentes saláta

Mostanra azt hiszem, mindenki tudja, mit érzek a salátával kapcsolatban. Utálom az unalmas salátákat, De IMÁDOM a JÓ salátát (pl. szénhidráttal és sajttal). És ha ez egy saláta melegen sült zöldségekkel… nos, ez nálam jelentős bónuszpontokat szerez.  Ezt a salátát a családom minden tagja ihlette… természetesen négy bátyám kivételével.  A fiúk nem szeretnek semmiféle salátát, ezért ezt a receptet leginkább a család lányaira gondolva készítettem el. Tudtam, hogy mindenki (én magam is) percek alatt felfalja ezt a mennyei ételt. Nézzük a receptet!

Hozzávalók

•    2 kisebb édesburgonya, 1 centis karikákra vágva
•    60 ml extra szűz olívaolaj
•    1-2 teáskanál chipotle chili por, ízlés szerint használd
•    2 teáskanál füstölt paprika
•    só és fekete bors
•    1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
•    1 nagy fej kelkáposzta, felaprítva
•    500 gr aprított kelbimbó vagy 1 további fej kelkáposzta
•    1-2 avokádó, szeletelve

Parmezános tahini öntet

•    60 ml extra szűz olívaolaj
•    2 citrom leve
•    2 evőkanál dijoni mustár
•    2 evőkanál tahini
•    2 teáskanál Worcestershire szósz
•    1-2 gerezd fokhagyma, lereszelve
•    só és fekete bors
•    40 gr reszelt parmezán, plusz még a tálaláshoz
•    2 evőkanál frissen vágott petrezselyem

 

A vega saláta elkészítése

1. Melegítse elő a sütőt 220 fokra. 
2. Egy nagy peremes tepsiben keverd össze az édesburgonyát, 2 evőkanál olívaolajat, chiliport, paprikát és egy-egy csipet sót és borsot. Jól átforgatjuk, hogy egyenletesen bevonja minden a burgonyákat. Tegyük át a sütőbe, és süssük 20 percig. A sütőből kivéve hozzáadjuk a csicseriborsót és a maradék olajat. Dobjuk fel az édesburgonya mellé őket, és tegyük vissza a sütőbe további 20 percre, amíg a csicseriborsó ropogósra sül, az édesburgonya pedig megpuhul.
3. Közben egy nagy salátástálban keverjük össze a kelkáposztát és a kelbimbót.
4. Az öntet elkészítéséhez az összes hozzávalót turmixgépben összedolgozzuk, és simára turmixoljuk. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
5. A sült édesburgonyát és a csicseriborsót a salátához dobjuk. Adjuk hozzá az öntetet, és keverjük össze. A salátát avokádóval és további parmezánnal díszítjük. Tálald és élvezd! Hűtőben 3-4 napig eláll a saláta, az avokádót közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá.