Mik azok a szuperételek?
A szuperételek olyan élelmiszerek – többnyire növényi alapúak, de néhány hal és tejtermék is idetartozik –, amelyek tápanyagban gazdagok, sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek jót tesznek az egészségnek.
A legjobb szuperételek 2023-ban a szakértők szerint
A felmérés részeként a szakértők megjósolták, hogy a vásárlók mely szuperélelmiszereket keresik majd leginkább 2023-ban.
1. Fermentált élelmiszerek
A fermentált élelmiszerek, amelyek magukban foglalják a joghurtot, a kimchit, a kombucha teát és az ecetes zöldségeket, erősítik az immunitást és elősegítik a bélrendszer egészségét.
2. Magok
Az olyan magvak, mint a chia és a kender esszenciális omega-3 zsírsavakat kínálnak. A chia puding pedig egy ízletes módja annak, hogy magvakat használj fel az étkezésedben.
3. Áfonya
Az áfonya, a nyári gyümölcsök kedvence, antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök ellen. Fagyasztottan is vásárolható, és olcsóbb változata így a gyümölcsfogyasztásnak.
4. Avokádó
Az avokádó a táplálkozás terén hatalmas előnyökkel rendelkezik – az ízekről nem is beszélve. Az avokádós pirítós lehet az egyik legfinomabb módja annak, hogy ezt a szuperélelmiszert beépítsd az étrendedbe.
5. Dió
A diófélék, beleértve a pisztáciát, a mandulát és a diót is, mind jó ételek, akár marékkal megragadjuk, akár mogyoróvajat készítünk házilag. A mogyoróvajas és lekváros szendvicsek nagyszerű módjai annak, hogy korán megismertessük a szuperételeket a gyerekekkel.
6. Leveles zöldek
A leveles zöldek, mint például a spenót, nemcsak gyulladáscsökkentő flavonoidokat adnak hozzá az étkezéshez, de (talán meglepő módon) kiváló növényi alapú fehérjeforrás is.
7. Tengeri zöldségek
A tengeri zöldek, mint például az algák, a hínár és a tengeri moha, szokatlan ételnek tűnhetnek, de az előnyeik tagadhatatlanok. A tengeri zöldek értékes vitaminokkal és tápanyagokkal gazdagítják étrendedet, beleértve a jódot, rezet, kalciumot, magnéziumot, mangánt, B2-vitamint és C-vitamint.
8. Zöld tea
A zöld tea jó okkal régóta az étrend alapja sok kultúrában. A makrofágoknak és más tápanyagoknak köszönhetően immunerősítő tulajdonságai jól dokumentáltak. Élvezd melegen vagy hidegen egyaránt.
9. Ősi gabonák
Az ősi gabonák, köztük az amaránt, a farro és a quinoa, lényegében ugyanazok maradtak évezredek óta. A quinoa mind a kilenc aminosavat biztosítja, így valóban szuperétel. Ha quinoát adunk az étrendünkhöz, akkor a rost- és fehérjebevitelünk is megnő azáltal.
10. Növényi tejek
A növényi tejek, köztük a mandula, a zab, a rizs és a szója, kiváló alternatívái a tehéntejnek, különösen a laktózérzékenyek számára. Próbálj ki egyet a kedvenc gabonapelyheddel vagy a granolával. Valószínű, hogy nem fogsz észrevenni különbséget, sőt, lehet, jobban is fog ízleni.