Tényleg hasznos a manapság divatos zöld por fogyasztása?

Szórva, rázva vagy keverve – a zöldpor-kiegészítők egyszerű étel- vagy italkiegészítők, amelyek sok tápanyagot szállítanak egy csapásra. Ki nem szereti a kényelmet? Ez jelentős hajtóerő abban, hogy sokan miért választják a zöldségporokat. Bár célunk lehet, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget együnk, ezt nem könnyű elérni. A tomboló befolyásolók, a nonstop reklámok és a jobb egészségért való törekvés sok termékkeresőt ösztönöz a zöld porokra. A porok népszerűsége pedig növelte a kínálatukat.  Ebben a cikkben bemutatja a zöld porokat és azok lehetséges előnyeit.

Zöld por fogyasztása

Mik azok a zöld porok és egészségesek?

A zöld porok fagyasztva szárított gyümölcsöket és zöldségeket, emésztőenzimeket, probiotikumokat, rostot és kivonatokat tartalmaznak. Néhány márkától függően ezek a keverékek tartalmazhatnak adaptogéneket és gyógynövényeket, mint például gyömbér és ashwagandát. Az ízek változatosak lehetnek, vannak földes, növényi és keserű ízű porok, míg másoknak kellemesebb íze lehet, például csokoládé vagy vegyes bogyók íze. Néhány zöldségpor hozzáadott összetevőket is tartalmazhat az íz javítása érdekében, például cukrot és "természetes ízeket".

A zöld porok népszerűek az egészségtudatos emberek körében, de kérdés, valóban egészségesek-e. Ezek a porok általában alacsony kalória-, szénhidrát-, nátrium- és zsírtartalmúak. A cégek azt állítják, hogy sokféle vitamin és ásványi anyag található bennük, hasonlóan más táplálékkiegészítőkhöz. Bár sok italhoz hasonlóan a zöldporoknak is vannak egészségügyi előnyei, mint az immunrendszer, az emésztés és az energia támogatása, ezeket az állításokat még nem támasztja alá teljes mértékben a tudomány. Ezenkívül a porok keverése más ételekbe megváltoztathatja a tápláló jellegüket.
A jól bevált és tudományosan megalapozott tanács az, hogy naponta többször fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket. Ezek a porok valóban egészségesek! A zöldporokat lehet használni kiegészítésként, de nem szabad helyettesíteni velük a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

 

A zöld porok előnyei

 

Lehet, hogy csökken a gyulladás a szervezetedben

Az International Journal for Vitamin and Nutrition Research című folyóiratban közzétett 2021-es kis tanulmányban 18 egészséges ember nyolc héten keresztül naponta hat kapszulát bogyós, gyümölcs- és zöldségléporból vett be. A kutatók a karotinoidok, a C-vitamin, az all-trans-retinol (A-vitamin) és az alfa-tokoferol – négyféle antioxidáns – vérszintjének jelentős emelkedését tapasztalták. Az antioxidánsok segítenek megvédeni sejtjeinket a káros szabad gyököktől és a gyulladásoktól. A gyulladás a krónikus betegségek egyik fő mozgatórugója, ezért az antioxidánsok elengedhetetlenek az immunrendszer egészségének védelmében.

 

Több energiád lehet

A zöld porok segíthetnek búcsút venni a lomha reggelektől és a fáradt délutánoktól. A legtöbb zöld por a piacon azt állítja, hogy növeli az energiaszintet a hozzáadott B-vitaminoknak (tiamin, niacin, pantoténsav, riboflavin, piridoxin és metilkobalamin) köszönhetően, amelyek felelősek a szervezet energiatermeléséért. Mivel a zöld porok hatása nem teljesen ismert, nehéz biztosan tudni, hogy valóban szellemi vagy fizikai vitalitást kínálnak-e. De ha a B-vitamin szintje nem éri el a megfelelő szintet, a táplálékkiegészítők bevitele segíthet a fáradtság leküzdésében.

 

Csökkentheti a vérnyomást

Ha napi étkezési szokásaid kiegészítéseként zöld porokat használsz, fennáll annak a lehetősége, hogy a vérnyomás javulni fog.