Vizelet ellenőrzése: gondolnád, hogy ennek a dolognak az ellenőrzése ennyi minden betegséggel kapcsolatos dolognak a jelét mutathatja? Tedd meg mindennap az ellenőrzését te is!

Főoldal > Végezd el mindennap ezt a 2 másodperces egészség ellenőrző gyakorlatot

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Végezd el mindennap ezt a 2 másodperces egészség ellenőrző gyakorlatot


2023/05/05
NA

Gondoltad volna, hogy a vizeleted mennyi mindent elárul az egészségedről? Mindössze két másodpercet vesz igénybe a vizelet vizsgálata és azonnali betekintést nyerhetsz a tested működésébe. Akár csak növelnie kell a vízbevitelét, akár fertőzést – vagy akár rák-ellenőrzést – kell elvégezni, ez a gyors betekintés elvégezheted mindennap az egészséged érdekében. Íme néhány dolog, amit a vizelet mutathat:

Vizelet színei

A hidratáltsági szinted

Az egészséges vizeletnek világossárgának vagy világos borostyánsárgának kell lennie. Ha a vizeleted túlságosan tiszta, ez azt jelentheti, hogy túl sok folyadékot fogyasztasz. A másik oldalon, ha nem iszol elég folyadékot, vizeleted túlságosan koncentrálttá válhat, és sötétebbnek tűnhet. Ha ez megtörténik, az azt jelenti, hogy jobban kell hidratálnod. A régi nyolc pohár napi szabály ellenére mindenkinek mások az igényei. A vizeleted színének megfigyelése jó módja annak, hogy megtudd, hogyan teljesítesz.

 

A máj- és izomműködésed

Ha vizeleted kólaszínűre kezd hajolni, hívjál orvosát. A barna árnyalat májproblémák vagy izomkárosodás jele lehet. Ha a májad nem működik jól, a bilirubin nevű vegyületet szivárogtathatja a vizeletedbe, amitől a máj megbarnul. Kezelőorvosod megvizsgálhatja a fehérje mioglobint is, ami akkor szabadul fel, ha a szív vagy a vázizmok valamilyen módon megsérülnek, akár valamilyen mögöttes állapot (például izomdisztrófia vagy szívroham) vagy rendkívüli túlterhelés (például maratoni futás) miatt. 

A veseköves jövőd

Minél koncentráltabb a vizeleted, annál nagyobb az esélye a vesekő kialakulásának, de az előfordulhat, hogy nem iszol elég vizet. Ha volt már veseköved, vagy a családodban előfordult, különösen fontos, hogy igyál eleget.

 

Fertőzés (vagy rák) esélye

Ha a vizeleted vörösnek tűnik, vagy vöröses elszíneződés látható rajta, érdemes felkeresni az orvosod. A vörösség vért jelenthet. Sokszor ez egy rutin húgyúti fertőzés (UTI), amely antibiotikumokkal kezelhető. Néha pedig ez a hólyagrák korai jele lehet, különösen idősebb felnőtteknél. Ha azonban nemrégiben céklát, áfonyát vagy rebarbarát fogyasztottál, vedd figyelembe: ezek néha vöröses árnyalatot okozhatnak a vizeletben. A színnek egy-két székletürítés után vissza kell térnie a normál értékre. Ennek ellenére még mindig jó ötlet lehet felkeresni az orvosodat. Ez segít kizárni valami komolyabbat, különösen akkor, ha egyéb tüneteid vannak

 

A veseműködésed

A szín mellett ügyelj arra is, hogy a vizeleted mennyire átlátszó. A felhősödés vagy törmelék fertőzés jele lehet. Illetve, ha a vizelet habos, akkor előfordulhat, hogy extra fehérjét bocsát ki, ami annak a jele lehet, hogy a veséid nem működnek megfelelően. Akárhogy is, tudd, mit kell tenni: hívd fel orvosodat.

 

Összegzés

Vedd komolyan azt, ami a WC-ben van. Ha vizeleted zavaros vagy sötétebb lehet egy napig, akkor ki vagy száradva. Ha ez néhány napig vagy tovább tart, kérj időpontot orvosi vizsgálatra. Ha a vizeleted piros, vagy fájdalmat, gyakori ingert, viszketést vagy bármilyen más kellemetlen érzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvosodhoz, hogy azonnali kezelést kapj.
EgészségmegőrzésLegfrissebb cikkek


Így zajlik egy terheléses vércukorvizsgálat - Minden, amit tudnod kell
A terheléses vércukorvizsgálat fontos diagnosztikai eszköz, amely segít az orvosoknak megérteni, hogyan kezeli a szervezet a cukrot.
Hogyan ellenőrzik, hogy egy gyógyszer összetevői biztonságosak-e?
A gyógyszeriparban a biztonság az egyik legfontosabb szempont mind a gyógyszerek fejlesztése, mind pedig a piacra kerülés során. A gyógyszerek összetevőinek biztonságosságát alapos és átfogó vizsgálatoknak vetik alá, hogy biztosítsák a betegek biztonságát és egészségét. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy hogyan ellenőrzik a gyógyszeriparban, hogy egy gyógyszer összetevői biztonságosak-e.
7 előjel utal arra, hogy prediabéteszes vagy
A prediabétesz kialakulása sokakat érint, és azon túl, hogy komoly kockázatot jelent a cukorbetegség kialakulására, számos előjele van, amelyekre érdemes odafigyelni az egészségünk megőrzése érdekében.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!