újszülött látása; kisbaba látása; így lát egy újszülött; hogyan lát egy baba; mit lát egy újszülött; baba látásfejlődése

Főoldal > Hogyan lát egy újszülött? – így fejlődik egy baba látása

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan lát egy újszülött? – így fejlődik egy baba látása


2023/02/22
NA

Egy bizonyos ponton, miután megszámoltad újszülötted ujjait és lábujjait, és szeretettel a szemébe néztél, elgondolkozhatsz a kicsi látásfejlődésén. Mikor láthatnak az újszülöttek? Mit látnak az újszülöttek? Az újszülöttek láthatnak téged vagy akár az őket körülvevő nagyobb világot? Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni az újszülöttek látásáról, betekintést nyerhetsz babád látásfejlődésébe az elkövetkező hónapokban, és választ kaphatsz gyakran feltett kérdéseidre.

kisbaba látása

Mikor kezdenek látni az újszülöttek?

Az újszülöttek kinyitják a szemüket, és valójában láthatják, mikor születnek. Azonban a látásuk gyenge, és nem tudnak nagyon jól fókuszálni, különösen a 30 centinél távolabbi dolgokra. Ez azonban hamarosan megváltozik a baba számára, aki a következő hónapokban egyre tisztábban lát majd. 

Szóval, mit látnak az újszülöttek? Előfordulhat, hogy eleinte a baba nem tud rád nézni vagy az arcodra összpontosítani, bár érzékeli a fényt és a formát, valamint érzékeli a mozgást. Nemsokára újszülötted szeme találkozik a te szemeddel; ez gyakrabban fordul elő gyenge fényben, mint erősben, mivel a szemük még mindig nagyon érzékeny, miután elhagyták az anyaméh sötétjét. Azt is észreveheted, hogy újszülöttöd szemei még koordinálatlanok, vagy akár keresztbe is néznek néha. Ez normális, és körülbelül 2-3 hónap múlva csökkenni fog, amikor a szemizmok megerősödnek.A koraszülött csecsemők fejlődési mintázata kissé eltérő lehet. A koraszülöttek csukott szemhéjjal vagy akár összenőtt szemhéjjal születhetnek, attól függően, hogy mennyire koraiak. Ha a koraszülött babád szeme csukva van vagy összeolvadt születéskor, a szeme rövid időn belül kinyílik.

 

Mikor kezdenek ránk nézni a babák?

Az arcod a babád kedvenc dolga. Szóval, mikor láthatják a babák az arcokat? Az újszülöttek általában nézik a szüleik arcát, különösen a szemüket, amikor kézben tartják őket.
Végül, 1 és 3 hónapos kor között, nem csak a szemedet, hanem az arcodat is jobban be tudják fogadni. Jobban reagálnak az arckifejezésekre, amelyek érinthetik a szádat, az állkapcsodat vagy az arcod mozgását.

 

Milyen messzire látnak az újszülöttek?

Születéskor az újszülött látási tartománya korlátozott. A kicsi olyan dolgokra összpontosíthat, amelyek mindössze 20-30 centire vannak tőle – például az arcodra, amikor a kezében tartod, vagy a kiságy sarkára. Ezen a tartományon belül alaposan megvizsgálják a dolgokat. Bármi, ami 30 centinél távolabbi, az elmosódott alaknak tűnik – éppúgy, mint egy felnőttnél, aki nem lát jól távolra.
Ez a korlátozott tartomány fokozatosan bővülni fog, és körülbelül 3 hónapos korában a baba elkezdhet felfigyelni rád, amikor már félúton vagy hozzá, de még a szoba túloldalán jársz – és talán még mosolyog is rád! Előfordulhat, hogy a csecsemő egy pár méterrel arrébb fekvő tárgyat, például játékot nézhet. Mire a baba 4 hónapos lesz, már annyira előrehaladott a távolságlátás, hogy érdeklődve bámulhat ki az ablakon, vagy nézhet valamit a falon.

 

Mikor fejlődik ki teljesen a babák szeme?

Tehát mikor fejlődik ki a babák teljes látása? A látás gyorsan érik a kisbabáknál, és a hetek és hónapok múlásával rengeteg fejlődést figyelhetsz meg. A látásfejlődés az óvodáskorban is folytatódik. 3-5 éves korában a normál látású gyermek olyan tisztán lát, mint egy átlagos felnőtt, és 10 éves korára látásrendszere teljesen kifejlődik.

 

Azok a korai mérföldkövek, amelyekre érdemes figyelni, a következők:
-    a baba meg tudja különböztetni az olyan színeket, mint a piros, a kék és a sárga, és a pirosat részesíti előnyben
-    babád szereti az összetett mintákat és formákat (próbálj direkt nekik készült mintás, formás könyveket mutatni neki)
-    a baba gyorsan mozgó tárgyakat követ a szemével

 

A baba látása csak egy a sok fejlődési terület közül, amelyet a babádon tapasztalhatsz. Ahogy telnek a hónapok, élvezd babád fejlődését, és oszd meg vele együtt az új képességeinek és eredményeinek örömét.
ÉletmódLegfrissebb cikkek


Cukorbetegség is okozhatja a talpon lévő tyúkszemet
A cukorbetegség számos lábproblémát okozhat, beleértve a talpi tyúkszemeket is. Ismerd meg, hogyan előzheted meg és kezelheted ezeket a kellemetlenségeket.
Tudta, hogy a diabétesz a látását is tönkre teheti?
A diabétesz nem csupán a vércukorszintet befolyásolja, hanem komoly szövődményekkel járhat a szem egészségére nézve is. A látásromlás és a vakság a diabétesz egyik legkomolyabb következménye.
5+1 dolog, amit egy dietetikusnak meg kell követelnie a páciensektől
Az egészséges életmód és a helyes táplálkozási szokások kialakítása érdekében elengedhetetlen a dietetikus és a páciens együttműködése.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!