Így készíts tökéletes paprikás krumplit!

Főoldal > Így készíts tökéletes paprikás krumplit!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így készíts tökéletes paprikás krumplit!


2021/05/25

A paprikás krumpli a magyar konyha egyik legalapvetőbb fogása. Ahány ház, annyi féle ízvilág, így mindenki számára más jelenti a tökéletest is. Az alábbiakban mutatok egy hagyományos, és egy csípősebb verziót is ebből az ételből, így akármilyen módon szereted is, otthon is el tudod készíteni!

Így készíts tökéletes paprikás krumplit!

Hagyományos paprikás krumpli

Hozzávalók


•    1 kg burgonya (krumpli)
•    15 dkg kolbász (jó minőségű szárazkolbász)
•    1 közepes fej vöröshagyma
•    2 gerezd fokhagyma
•    4 ek olívaolaj
•    2 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítés

A megtisztított krumplit felkockázzuk, és a hagymát is apróra felvágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.



Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről.

Hozzátesszük a pirospaprikát, elkeverjük, beledobjuk a krumplit, a kolbászkarikákat, az apróra kockázott fokhagymát, pici vizet öntünk alá, és visszatesszük a tűzre.

Jól átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és annyi forró vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Lefedjük, és puhára főzzük.

És most lássuk a csípős verziót!

Hozzávalók


•    A paprikás krumplihoz
•    70 dkg burgonya
•    10 dkg csípős kolbász
•    1 közepes fej vöröshagyma
•    1 gerezd fokhagyma
•    1 kis db paradicsom
•    1 db chili
•    1 tk fűszerpaprika
•    só ízlés szerint
•    4 ek napraforgó olaj
•    4 dl víz
•    4 ek tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés

A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.
A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.

Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.

Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyilván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 deci víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a chilipaprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).

Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésén (utósózzuk).
Tejföllel tálaljuk.

Persze könnyen lehet, hogy neked ezek az ízvilágok nem tetszenek annyira. Magyar étterem Budapest számos részén található, tégy egy próbát az ottani paprikás krumplival, hiszen a profik által készített ételek könnyen lehet, hogy jobban átadják azt az ízvilágot, amire vágysz.




Jövő Pénz Piac Turizmus Utazás



Legfrissebb cikkek


Mit tesz a dohányzás a fogakkal?
Arról, hogy a dohányzás milyen hatással van a tüdőre, valószínűleg már többet hallottunk, na de mi van a fogakkal? Mert bizony a fogakra is ugyanúgy negatív hatással van a dohányzás. Most kiderül, hogy mit tesz a dohányzás a fogaival! A dohányzás ugyanúgy hatással van fogak egészségére és a megjelenésére is.
Gyakori fogászati mítosz és tévhitek
A megfelelő szájápolásra vonatkozó tippekkel kapcsolatban rengeteg tanács áll rendelkezésre az interneten. Sajnos, ezek nagy része hamis vagy félrevezető. Az egészségügyben naponta történnek új fejlemények, és néha az üzenetek összekeverednek. Más fogászati mítoszok már évek óta léteznek, generációkon át öröklődve. Tegye helyre a dolgokat a tényekkel. Íme a legfontosabb fogászati mítoszok és tévhitek.