Hagyományos paprikás krumpli
Hozzávalók
• 1 kg burgonya (krumpli)
• 15 dkg kolbász (jó minőségű szárazkolbász)
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 4 ek olívaolaj
• 2 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés
A megtisztított krumplit felkockázzuk, és a hagymát is apróra felvágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről.
Hozzátesszük a pirospaprikát, elkeverjük, beledobjuk a krumplit, a kolbászkarikákat, az apróra kockázott fokhagymát, pici vizet öntünk alá, és visszatesszük a tűzre.
Jól átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és annyi forró vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Lefedjük, és puhára főzzük.
És most lássuk a csípős verziót!
Hozzávalók
• A paprikás krumplihoz
• 70 dkg burgonya
• 10 dkg csípős kolbász
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kis db paradicsom
• 1 db chili
• 1 tk fűszerpaprika
• só ízlés szerint
• 4 ek napraforgó olaj
• 4 dl víz
• 4 ek tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés
A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.
A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.
Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.
Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyilván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 deci víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a chilipaprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).
Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésén (utósózzuk).
Tejföllel tálaljuk.
Persze könnyen lehet, hogy neked ezek az ízvilágok nem tetszenek annyira. Magyar étterem Budapest számos részén található, tégy egy próbát az ottani paprikás krumplival, hiszen a profik által készített ételek könnyen lehet, hogy jobban átadják azt az ízvilágot, amire vágysz.