Shakshuka, a Közel-Keleti lecsó

A shakshuka (másként: shakshouka, chakchouka) olyasféle étel, mint a tojásos lecsó, többnyire még őrölt pirospaprikával is fűszerezve. Ismert fogás Izraelben, ahová a tunéziai zsidók vitték, valamint Törökországban, Algériában és Marokkóban is. Mára már az egész világot meghódította magának – és most azt is megmutatom, hogyan készítsd el otthon!

Ismerd meg a shakshuka nevű ételt!

Hozzávalók:


•    3 ek olívaolaj
•    2 gerezd fokhagyma
•    1 teáskanál római kömény (csapott)
•    1 db chili (kicsi)
•    bors ízlés szerint (frissen őrölt)
•    1 nagy db vöröshagyma
•    2 közepes db piros kaliforniai paprika
•    1 db padlizsán (közepes)
•    1 közepes db paradicsom
•    60 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv, darabolt, hámozott)
•    1 kávéskanál harissa paszta
•    1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    6 db tojás
•    1 csokor petrezselyem
•    10 dkg kecskesajt

Elkészítés:

Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.

Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.

Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.

Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.

Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.

Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!

Amennyiben pedig egy igazán ízletes shakshukát fogyasztanál, de nincs kedved a konyhában robotolni, a Zsidai Csoport oldalán válogathatsz a kiülős éttermek között – a Spíler Original például elképesztően finom shakshukával várja az éhes vendégeket!