Shakshuka, a Közel-Keleti lecsó

Főoldal > Shakshuka, a Közel-Keleti lecsó

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Shakshuka, a Közel-Keleti lecsó


2021/07/24
Rékka

A shakshuka (másként: shakshouka, chakchouka) olyasféle étel, mint a tojásos lecsó, többnyire még őrölt pirospaprikával is fűszerezve. Ismert fogás Izraelben, ahová a tunéziai zsidók vitték, valamint Törökországban, Algériában és Marokkóban is. Mára már az egész világot meghódította magának – és most azt is megmutatom, hogyan készítsd el otthon!

Ismerd meg a shakshuka nevű ételt!

Hozzávalók:


•    3 ek olívaolaj
•    2 gerezd fokhagyma
•    1 teáskanál római kömény (csapott)
•    1 db chili (kicsi)
•    bors ízlés szerint (frissen őrölt)
•    1 nagy db vöröshagyma
•    2 közepes db piros kaliforniai paprika
•    1 db padlizsán (közepes)
•    1 közepes db paradicsom
•    60 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv, darabolt, hámozott)
•    1 kávéskanál harissa paszta
•    1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    6 db tojás
•    1 csokor petrezselyem
•    10 dkg kecskesajt

Elkészítés:

Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.



Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.

Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.

Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.

Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.

Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!

Amennyiben pedig egy igazán ízletes shakshukát fogyasztanál, de nincs kedved a konyhában robotolni, a Zsidai Csoport oldalán válogathatsz a kiülős éttermek között – a Spíler Original például elképesztően finom shakshukával várja az éhes vendégeket!




Elemzések Felmérések Pénz



Legfrissebb cikkek


Biztos, hogy csak tavaszi fáradtság?
Te is indokolatlanul rosszul érzed magad néha, de próbálod ráfogni, hogy biztosan csak a front, vagy a tavaszi fáradtság? Mutatjuk, mik azok a rosszullétek, amik bár semmiségnek tűnnek, mégis érdemes velük szakemberhez fordulni!