Magas rosstartalmú ételek
Édesburgonya
Egy közepes méretű édesburgonya körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz, ami körülbelül 100 kalóriát jelent. Ráadásul magas C- és A-vitamin-tartalma van, ezek pedig olyan tápanyagok, amelyek erősítik az immunrendszert. Ha legközelebb burgonya pürét csinálsz, válassz édes fajtát. Vagy próbáld meg szeletekre vágni és megsütni, hogy a sült krumpli egy egészségesebb változatát fogyaszd.
Áfonya
Egy fél csésze áfonya nem csak ízt ad a gabonapelyheknek és a joghurtnak: 3 gramm rostot is ad hozzá és tele van antocianinokkal. Kutatások szerint ezek az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket, a rákot és az Alzheimer-kórt.
Fekete bab
Egy fél csésze fekete bab körülbelül 8 gramm rostot tartalmaz. Ezenkívül sokoldalúak, ami segíthet a következő alkalommal, amikor a vacsora ideje jön, és még mindig le vagy maradva a napi rostkvótáról. Szórj feketebabot salátákba, keverd levesekbe, vagy barna rizsbe, és tálald salsával és avokádóval.
Diófélék
A mandula, a pekándió, a dió és más diófélék egészséges zsírjairól ismertek. De egészséges adag növényi fehérjét is biztosítanak. A diófajtától függően 2-4 gramm rostot tartalmaznak 30 grammos adagonként. Ha gabonapelyhet reggelizel, szórd meg apróra vágott dióval, és sokféle rosthoz és ásványi anyaghoz juthatsz ezáltal.
Pattogatott kukorica
A moziknak köszönhetően a pattogatott kukoricát legtöbben a sóval és a folyós vajjal asszociálják. De ez a nassolnivaló egy igazi hős: nem csak finom, de tele van rosttal is. Természetesen, ne a sóban és vajban tocsogó változatot fogyasszuk.
Chia mag
2 evőkanál chia mag körülbelül 10 gramm rostot tartalmaz, amelyek omega-3 zsírsavakat, fehérjét és ásványi anyagokat, például vasat, kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaznak.
Kíváncsi vagy, hogyan egyél chia magot? Daráld le vagy hagyd egészben, és használd fel gabonapelyhek, rizs vagy joghurt tetejére. Ha a magokat vízbe áztatod, kocsonyás állagúak lesznek. Ez remek kiegészítője a főtt gabonaféléknek vagy joghurtnak.
Málna
Az áfonyához hasonlóan a málna is rostban gazdag. Minden fél csésze 4 gramm rostot tartalmaz valamivel több mint 30 kalóriáért. Ezenkívül tartalmaznak egy ellaginsav nevű kémiai vegyületet, amely segíthet a rák megelőzésében.
Zabpehely
A zab különösen gazdag oldható rostokban, amelyek vízben oldódnak és zselésszerűvé válnak. Ez segíthet a koleszterinszint csökkentésében is. Emiatt a zabpehely ideális reggelialap a listán szereplő többi rostban gazdag ételhez. Tehetsz bele néhány friss gyümölcsöt, diót és magvakat extra rost, vitaminok és ásványi anyagokért.
Avokádó
Ezek a krémes, zöld gyümölcsök (igen, az avokádó egy gyümölcs) remekül feltöltik a gyomrunkat, és hosszabb ideig jóllakottnak érezhetjük magukat. A körülbelül 10 gramm egészséges zsíron kívül egy fél avokádó körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz.
A guacamole az avokádó élvezetének klasszikus módja, de pirítósra pépesíthetjük, salátákba kockázhatjuk, vagy gyümölccsel és jéggel turmixolhatjuk, hogy extra krémes turmixot kapjunk.