sterilizáció; női sterilizáció; gyerekmentes élet; női fogamzásgátlás

Főoldal > Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe


2023/01/25
NA

Természetesen nem csak gyerekmentes élet esetén beszélünk női sterilizációról, hiszen akik már szültek gyermeket, vagy akár többet is, dönthetnek úgy, hogy biztosan nem szeretnének többet, és nem akarnak bajlódni a fogamzásgátlással életük hátralévő részében. Illetve vannak, akik tudják, hogy biztosan nem akarnak sohasem szülni, így ők is szokták ezt választani. De hogy mi ez pontosan és milyen következményekkel jár, az a cikkben kiderül. 

Női sterilizáció

Mi az a női sterilizáció?

A nők sterilizálása a fogamzásgátlás állandó és biztos formája. Ez egy sebészeti eljárás a petevezetékek blokkolására, amelyek a petesejtet a méhbe szállítják. A petevezetékek blokkolása megakadályozza a petesejt és a spermium találkozását, így nem következhet be terhesség. A petesejt továbbra is minden hónapban felszabadul a petefészekből, de a szervezet felszívja azt.
Csak akkor dönts a sterilizáció, mint fogamzásgátló módszer mellett, ha teljesen biztos vagy abban, hogy nem akarsz gyermeket a jövőben. Az élet néha váratlanul megváltozhat, a döntésnek a saját döntésednek kell lennie. A legjobb elkerülni egy ilyen fontos döntés meghozatalát stressz vagy nyomás idején, például közvetlenül a szülés vagy a vetélés után, vagy ha pénzügyi vagy kapcsolati problémák merülnek fel. Senki ne kényszerítsen sterilizálásra, csak saját magad döntsd el. 

 

Mi a női sterilizáció menete?

A fő sterilizációs eljárást petevezeték lekötésnek nevezik. Ez egy általános érzéstelenítés alatt végzett műtét. Általában laparoszkópiának nevezett eljárással végzik. Egy-két apró vágást végeznek a hasban, egyet a köldöknél és egyet a szeméremszőrzet alatt. Az egyik vágáson keresztül egy laparoszkópnak nevezett apró teleszkópot helyeznek be, hogy az orvos láthassa a petevezetékeket. Ezután a petevezetékeket kapcsokkal, gyűrűkkel vagy vágással és megkötéssel lezárják. Egyes nőknél ehelyett laparotomiát végeznek, amely nagyobb hasi vágást jelent. A legtöbb nőnek a laparotomia után néhány napig kórházban kell maradnia, hogy a vágás meggyógyuljon.Hogy működik a női sterilizáció?

A petevezeték lekötése azonnal fogamzásgátlóként működik. A nők laparoszkópiával vagy laparotomiával történő sterilizálása több mint 99,5%-ban hatékony. A sterilizáció nem véd meg a szexuális úton terjedő fertőzésektől. Továbbra is fontolóra kell vennie az óvszer használatát a nemi betegségek elkerülése miatt, főleg, ha nincs állandó szexuális partnered. 
A női sterilizáció lehet sikertelen, mik a komplikációk?
A kudarcok még sok évvel az eljárás után is előfordulhatnak bizonyos esetekben. Ha a sterilizálás után teherbe esel, akkor megnő az esélye a méhen kívüli terhességnek, ami veszélyes belső vérzést okozhat.

 

Mi vár rám a női sterilizáció után?

A sterilizálás után egy nő ugyanúgy fog kinézni és úgy fogja érezni magát, mint korábban. A női sterilizáció után nem veszik el a szexuális vágy vagy az érdeklődés. Ugyanúgy lehet élni nemi életet, mint korábban. Az eljárás nem okoz változást a menstruációban sem. Egyes nők nyugodtabbak az eljárás után, mivel már nem aggódnak a teherbeesés miatt.
A sterilizálás nem okoz változást a súlyban, az étvágyban vagy a megjelenésben. Az idősebb nők azonban nagyobb valószínűséggel választják a sterilizálást fogamzásgátlás céljából, mint a fiatalabb nők, és a legtöbb nő az életkor előrehaladtával hízik – de nem a sterilizáció miatt.

 

A női sterilizáció visszafordítható?

Bár néha lehetséges a petevezetékek javítása laparoszkópos sterilizálás után, csak a nők körülbelül 50%-a esik teherbe a visszafordítás után. A visszafordítás után nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata is, ezért kell feltétlenül nagyon körültekintően megfontolni a döntést. 
 
Egyéb cikkekLegfrissebb cikkek


Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe
Természetesen nem csak gyerekmentes élet esetén beszélünk női sterilizációról, hiszen akik már szültek gyermeket, vagy akár többet is, dönthetnek úgy, hogy biztosan nem szeretnének többet, és nem akarnak bajlódni a fogamzásgátlással életük hátralévő részében. Illetve vannak, akik tudják, hogy biztosan nem akarnak sohasem szülni, így ők is szokták ezt választani. De hogy mi ez pontosan és milyen következményekkel jár, az a cikkben kiderül. 
Ingerültség, sírás, rossz hangulat– a PMS tünetei és azok enyhítése
A menstruáció kezdete előtti napokban sok nőnek vannak fájdalmai, görcsök és hangulati ingadozások, sőt székrekedés és hasmenés is. A nők egy részének a menstruáció előtti tünetei olyan súlyosak, hogy zavarják akár a mindennapi életet is. A cikkben a PMS tüneteit, okát és enyhítését járjuk körben!
Kivehető vagy a fix fogpótlás a jobb? Mutatjuk az érveket és ellenérveket!
Sokan küzdenek a fogak elvesztésével, hiányával. Ha te is köztük vagy akkor már biztosan tudod, hogy modern világunkban rengeteg lehetőséged van ennek orvoslására, többféle fogpótló eljárás is létezik. A műfogsor már évszázadok óta megoldást jelent a foghiánnyal küzdők számára.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!