Mindent az egészségről!

Főoldal > Mindent az egészségről!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindent az egészségről!


2021/05/19
Rékka

Mindenki szeretne egészséges lenni, még ha konkrétan nem is fogalmazza meg mint elérendő célt. Az egészséges szervezet, akkor értékelődik fel igazán, amikor valamilyen komolyabb betegség támad meg bennünket. Sokak számára azonban teljesen természetes, hogy nem egészséges. Mégis sokat tehetünk azért egészségesek is maradhassunk. Összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amik befolyásolják, hogy mennyire vagyunk egészségesek.

Mindent az egészségről!

Az egészség

Az egészség szó nem csak azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek, hanem ennél egy jóval összetettebb dolog. Az egészség testi lelki jólétet, kiegyensúlyozottságot jelent. Hiszen, ha a lelki világunkban nincs rendben valami, az előbb, vagy utóbb testi panaszokat fog generálni, így a lelki tényezők egyáltalán nem elhanyagolhatók. Sokat tehetünk egészségünk megőrzése, vagy éppen visszaszerzése érdekében, hiszen lehet akármilyen fejlett az orvostudomány, ha mi magunk nem akarunk egészségesek lenni, akkor egyre kevésbé tudjuk majd elérni ezt az állapotot. Az egészséged megőrzésében sokat segíthet egy masszázsszőnyeg vásárlás is, ami az akupresszúrás gyógyítási technikán alapul, és amely már évszázadok óta eredményesen veszi fel a harcot a mindennapi gondok és kisebb egészségügyi problémák ellen.

Az egészséget befolyásoló tényezők

Ezeket a tényezőket két csoportra oszthatjuk. Vannak olyan dolgok, amiket sajnos nem tudunk befolyásolni, ezek a genetika adományai. De vannak olyan tényezők, amiket nagyon is irányíthatunk. Célszerű mindig elvonatkoztatni azoktól a dolgoktól, amiket nem tudunk befolyásolni, mert ez ellen úgy sem tehetünk semmit. Arra koncentráljunk, amin sikeresen változtatni tudunk.Egészséget nem befolyásolható tényezők

Ezek legfőképpen genetikai dolgok, néhány esetben egy kis befolyással ugyan rendelkezünk, de többnyire ezt sem használjuk ki. Az egyik ilyen dolog a magasság. Bizonyos betegségeknek nagyobb a kockázata, ha alacsonyabb, kevésbé kifejlett a test. Az is fontos, hogy férfiról vagy nőről van szó. Pl.: a nők hajlamosabbak a csontritkulás kialakulására, mint a férfiak. Az életkor az egyik leglátványosabb tényező, ami hatalmas mértékben befolyásolja az egészséget mégsem tehetünk ellene sokat. A földrajzi helyzet is idetartozik. Pl.: a városban élők gyakrabban szenvednek lég úti betegségekben, mint a vidékiek. Bár a földrajzi elhelyezkedés olyan dolog, amin tudnánk változtatni, sok esetben mégsem tesszük meg. Ilyen ok lehet a munkahelytől való függőség, a város kényelme, a megszokás is. A születési súlyunk is befolyásolja az egészséget, mert a kis születési súly, és a koraszülöttség fokozza a felnőttkori megbetegedéseket.

Egészséget befolyásolható tényezők

És itt vannak azok a tényezők, amik befolyásolják az étrendet, és bármikor megváltoztathatjuk őket. Az egyik ilyen tényező az étrend. Az egészséges ételek és italok mértékkel történő fogyasztása erősíti a szervezetet. Ez a hatás fordítva is igaz, az egészségtelen ételek és italok fogyasztása rendkívül megnöveli a komolyabb betegségek kockázatát és mindenféleképpen ártunk vele a szervezetnek. A sok stressz sem tesz jót az egészségnek. A stressz esetében azonban nem csak testi tünetekről, hanem lelki mérgezésről is beszélhetünk. Bár a stressz mértékét nehéz befolyásolni, mára kidolgoztak a szakemberek egy sor hatékony technikát. Az alkohol dohányzás és természetesen a drogok fogyasztása tönkreteszik a szervezetet. Fogyasztásukat kerüljük el. Ha nem tudjuk önerőből letenni, akkor forduljunk szakemberekhez, és kérjünk segítséget. A rendszeres mozgás megléte pozitív hatással van a szervezetre, így ne engedjünk a lustaságnak és kezdjünk neki a mozgásnak.
Elemzések Források Jövő Kimutatások StatisztikákLegfrissebb cikkek


Mit tesz a dohányzás a fogakkal?
Arról, hogy a dohányzás milyen hatással van a tüdőre, valószínűleg már többet hallottunk, na de mi van a fogakkal? Mert bizony a fogakra is ugyanúgy negatív hatással van a dohányzás. Most kiderül, hogy mit tesz a dohányzás a fogaival! A dohányzás ugyanúgy hatással van fogak egészségére és a megjelenésére is.
Gyakori fogászati mítosz és tévhitek
A megfelelő szájápolásra vonatkozó tippekkel kapcsolatban rengeteg tanács áll rendelkezésre az interneten. Sajnos, ezek nagy része hamis vagy félrevezető. Az egészségügyben naponta történnek új fejlemények, és néha az üzenetek összekeverednek. Más fogászati mítoszok már évek óta léteznek, generációkon át öröklődve. Tegye helyre a dolgokat a tényekkel. Íme a legfontosabb fogászati mítoszok és tévhitek.