Tedd boldogabbá mindennapjaid!

Főoldal > Alkalmazd ezeket a kis lépéseket a mentális egészséged érdekében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Alkalmazd ezeket a kis lépéseket a mentális egészséged érdekében


2022/12/31
NA

Lehetséges, hogy ez az év nem volt az a nyugalom tengere, amelyet a 2020-as és 2021-es vihar után sokan reméltünk. Mind egészségügyi, gazdasági és politikai szempontokból világszerte nehéz napokat éltünk meg, mégis, a mentális egészségünk érdekében muszáj túllépni ezeken, és a saját magunk kis harcait megvívni nap mint nap. De 2022 a tanulás és a felfedezés éve is volt. Ezek a tippek segítenek az életünkben tapasztalható stressz leküzdésére és a pszichológiai ellenálló képesség kialakítására. 

Mentális egészséghez tippek

Figyelj a kiégés fizikai jeleire!

Az álmatlanságtól és a fáradtságtól a fejfájásig, gyomorfájdalmakig és az étvágy csökkenéséig szervezeted számos módon jelezheti, hogy kiégett . És bár a „kiégés” nem hivatalos orvosi diagnózis, ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagyni a tüneteit. Szakértők szerint a kiégés kezelésére több kell, mint egy habfürdő és egy csésze tea, ezért fontold meg, hogy konzultálj egy mentális egészségügyi szakemberrel, hogy kiderítsétek a probléma gyökerét.

 Értsd meg, miben különbözik a kiégés a depressziótól

A depresszió és a kiégés tüneteit nehéz lehet megkülönböztetni: mindkettő miatt túl sokat vagy túl keveset alszol, vagy nehezen koncentrálhatsz. De a depresszió diagnosztizálható egészségügyi állapot, míg a kiégés nem az. A kiégés során úgy érezheted, hogy elnyomnak a könyörtelen munkahelyi feladatok, ami a cinizmus érzéséhez, a kimerültséghez és a munkádra való nehezteléshez vezethet, ez pedig energiahiányt okozhat és életuntságt. Ezzel szemben a depressziónál előfordulhat, hogy elszigetelheted magad, vagy elhanyagolod a higiéniád és testi egészséged. A különbség megértése az első lépés.

 

Találd meg az örömödet az edzésben

Gondolj egy olyan időszakra, amikor a legboldogabbnak és legszabadabbnak érezted magad. Felemelt karral ugráltál egy koncerten? Szurkoltál kedvenc sportcsapatodnak? Sokszor köthetőek mozgáshoz az endorfin felszabadulásának pillanatai, érdemes megtalálni azt, ami a legboldogabbá és felszabadultabbá tesz téged, és az edzés után egy jól eső érzés árad el benned. 

 

Irány a természet!

Egyre több kutatás utal arra, hogy a természetbe járás számos mentális egészségügyi előnnyel jár. A túrázástól és a vadvízi evezéstől a fákkal szegélyezett utcán való sétálásig vagy az otthoni növénytartásig mindennek jótékony hatása lehet a mentális egészségedre. 


Lépj kapcsolatba másokkal

Az emberek társas lények. Függetlenül attól, hogy szomorúnak, stresszesnek vagy magányosnak érzed magad, ne tartsd magadban ezeket a nehéz érzelmeket. Ha kapcsolatba lépsz másokkal, azt is tapasztalhatod, hogy nem vagy egyedül azzal, amit most érzel. 
Látogasd meg gyakran barátaid és családtagjaid, és kommunikál velük. A legfontosabb, hogy meghallgatnak: már az is rengeteg segít.  
ÉletmódLegfrissebb cikkek


Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe
Természetesen nem csak gyerekmentes élet esetén beszélünk női sterilizációról, hiszen akik már szültek gyermeket, vagy akár többet is, dönthetnek úgy, hogy biztosan nem szeretnének többet, és nem akarnak bajlódni a fogamzásgátlással életük hátralévő részében. Illetve vannak, akik tudják, hogy biztosan nem akarnak sohasem szülni, így ők is szokták ezt választani. De hogy mi ez pontosan és milyen következményekkel jár, az a cikkben kiderül. 
Ingerültség, sírás, rossz hangulat– a PMS tünetei és azok enyhítése
A menstruáció kezdete előtti napokban sok nőnek vannak fájdalmai, görcsök és hangulati ingadozások, sőt székrekedés és hasmenés is. A nők egy részének a menstruáció előtti tünetei olyan súlyosak, hogy zavarják akár a mindennapi életet is. A cikkben a PMS tüneteit, okát és enyhítését járjuk körben!
Kivehető vagy a fix fogpótlás a jobb? Mutatjuk az érveket és ellenérveket!
Sokan küzdenek a fogak elvesztésével, hiányával. Ha te is köztük vagy akkor már biztosan tudod, hogy modern világunkban rengeteg lehetőséged van ennek orvoslására, többféle fogpótló eljárás is létezik. A műfogsor már évszázadok óta megoldást jelent a foghiánnyal küzdők számára.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!