Miért jó a fehérje a szervezetnek?
Amikor az emberek a fehérjére gondolnak, a testépítők juthatnak eszükbe, akik a tökéletes izmokat próbálják megformálni. A fehérje azonban sokkal több ennél. A fehérje, vagy inkább a fehérjét alkotó aminosavak számos alapvető szerepet töltenek be a szervezetben, többek között:
• Elősegíti a jóllakottság érzését, ezért támogathatja a testsúlykezelési célokat
• Csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát
• Támogatja a sérülések felépülését
• Csökkenti a szarkopénia (életkorral összefüggő vázizom-vesztés) kialakulásának kockázatát
• Segíti az immunrendszer működését
7 legjobb magas fehérjetartalmú étel
A fehérje sok olyan ételben található, amelyet valószínűleg szoktál fogyasztani. Míg ez a makrotápanyag kisebb mennyiségben megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a zöldségek és a rizs, vannak más élelmiszerek is, amelyek komoly fehérjeszolgáltatók, és táplálhatják a szervezetet, ha beépítik az egészséges étrendbe. A dolgok szűkítése érdekében itt van a hét legjobb fehérjetartalmú étel, amelyet élvezhet.
1. Sovány marhahús
• 21 g fehérje 100 grammban
A marhahús étrendedben való szerepeltetése nemcsak kiváló minőségű fehérjével látja el a szervezetedet, hanem olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal is, mint a cink (amely szerepet játszik az immunitásban) és a vas (amely oxigént szállít a szervezeten keresztül). Ha marhahúst tartalmazó ételt szeretnél, próbálj ki egy serpenyőben készült steaket gombamártással vagy egy kellemes, lassú főzésű marhapörköltet.
2. Csirkemell
• 22.5 g fehérje 100 grammban
A csirkemellet sokoldalúan fel lehet használni, a fehérjefogyasztásban nagy szerepet játszik. Egy egyszerű sült citromos csirke vagy krémes parmezános, fokhagymás gombás csirke recept egy könnyű hétvégi vacsora lehet, amely finoman tartalmazza ezt a fontos tápanyagot.
3. Lazac
• 22.3 g fehérje 100 grammban
A lazac ismert az egészséges zsírjairól, amelyek támogatják a szív egészségét, de ez az étel jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz. Ha hetente legalább kétszer eszel halat, azzal is változatossá teszed a heti fehérjefogyasztást. Egyél például a mézes-fokhagymás lazacot vagy a diós-rozmaringos lazacot kötelező kipróbálnod!
4. Tojás
• 6 g fehérje 1 nagy tojásban
A tojásevés kényelmes módja annak, hogy becsempésszünk egy kis jó minőségű fehérjét. Fogyaszthatod rántva vagy keményre főzve, vagy olyan receptekbe is beillesztheted, mint a spenótos omlett és a tojássaláta.
5. Mogyoróvaj
• 7 g fehérje 2 evőkanálban
A sokak által kedvelt növényi alapú fehérjeforrás esetében a természetes mogyoróvaj a megfelelő út. Élvezheted az amerikaiak kedvencében a mogyoróvajas és lekváros szendvicsben, használhatod mogyorós öntet összetevőjeként vagy készíts néhány mogyoróvajas energiagolyót egészséges nasi gyanánt.
6. Túró
• 12 g fehérje (1/2 csésze adag)
A túró természetes fehérjeforrás, amelyet könnyű beépíteni a kiegyensúlyozott étrendbe. Használatod olyan receptekben, mint a krémes spenótos mártogatós és a firenzei lasagna roll-up: segít megőrizni a fehérjetartalmat magasan anélkül, hogy húst kellene hozzáadni.
7. Lencse
• 18 g fehérje (1 csésze főzve)
A tökéletes növényi alapú fehérjékért válassz kiadós lencsét. Nemcsak tele vannak ezzel a kulcsfontosságú makróval, de tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A hangulatos vegán lencselevestől a lencsetálig tükörtojással és zöldekkel – a lencse élvezete finom módja annak, hogy fehérjét vigyél be.