Ez a 7 legjobb magas fehérjetartalmú étel egy dietetikus szerint

Ha arra koncentrálsz, hogy étkezés után elégedett legyél, támogasd az izomnövekedést, segítsd a csontozatodat és erősítsd immunrendszeredet, akkor a fehérjének ott kell lennie a tányérodon. Természetesen a szénhidrátok és az egészséges zsírok fontos szerepet játszanak általános egészségünk és jólétünk támogatásában is, de a fehérje olyan sok kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi szervezetben, hogy a kellő fogyasztás elsőbbséget élvez. Megmutatjuk nektek a 7 legmagasabb fehérjetartalmú ételt, amit ajánlott fogyasztani.

Magas fehérjetartalmú ételek

Miért jó a fehérje a szervezetnek?

Amikor az emberek a fehérjére gondolnak, a testépítők juthatnak eszükbe, akik a tökéletes izmokat próbálják megformálni. A fehérje azonban sokkal több ennél. A fehérje, vagy inkább a fehérjét alkotó aminosavak számos alapvető szerepet töltenek be a szervezetben, többek között:

•    Elősegíti a jóllakottság érzését, ezért támogathatja a testsúlykezelési célokat
•    Csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát
•    Támogatja a sérülések felépülését
•    Csökkenti a szarkopénia (életkorral összefüggő vázizom-vesztés) kialakulásának kockázatát
•    Segíti az immunrendszer működését

 

7 legjobb magas fehérjetartalmú étel

A fehérje sok olyan ételben található, amelyet valószínűleg szoktál fogyasztani. Míg ez a makrotápanyag kisebb mennyiségben megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a zöldségek és a rizs, vannak más élelmiszerek is, amelyek komoly fehérjeszolgáltatók, és táplálhatják a szervezetet, ha beépítik az egészséges étrendbe. A dolgok szűkítése érdekében itt van a hét legjobb fehérjetartalmú étel, amelyet élvezhet.

 

1. Sovány marhahús

•    21 g fehérje 100 grammban

A marhahús étrendedben való szerepeltetése nemcsak kiváló minőségű fehérjével látja el a szervezetedet, hanem olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal is, mint a cink (amely szerepet játszik az immunitásban) és a vas (amely oxigént szállít a szervezeten keresztül). Ha marhahúst tartalmazó ételt szeretnél, próbálj ki egy serpenyőben készült steaket gombamártással vagy egy kellemes, lassú főzésű marhapörköltet.

 

2. Csirkemell

•    22.5 g fehérje 100 grammban

A csirkemellet sokoldalúan fel lehet használni, a fehérjefogyasztásban nagy szerepet játszik. Egy egyszerű sült citromos  csirke vagy krémes parmezános, fokhagymás gombás csirke recept egy könnyű hétvégi vacsora lehet, amely finoman tartalmazza ezt a fontos tápanyagot.

 

3. Lazac

•    22.3 g fehérje 100 grammban

A lazac ismert az egészséges zsírjairól, amelyek támogatják a szív egészségét, de ez az étel jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz. Ha hetente legalább kétszer eszel halat, azzal is változatossá teszed a heti fehérjefogyasztást. Egyél például a mézes-fokhagymás lazacot vagy a diós-rozmaringos lazacot kötelező kipróbálnod!

 

4. Tojás

•    6 g fehérje 1 nagy tojásban

A tojásevés kényelmes módja annak, hogy becsempésszünk egy kis jó minőségű fehérjét. Fogyaszthatod rántva vagy keményre főzve, vagy olyan receptekbe is beillesztheted, mint a spenótos omlett és a tojássaláta.

 

5. Mogyoróvaj

•    7 g fehérje 2 evőkanálban

A sokak által kedvelt növényi alapú fehérjeforrás esetében a természetes mogyoróvaj a megfelelő út. Élvezheted az amerikaiak kedvencében a mogyoróvajas és lekváros szendvicsben, használhatod mogyorós öntet összetevőjeként vagy készíts néhány mogyoróvajas energiagolyót egészséges nasi gyanánt. 

 

6. Túró

•    12 g fehérje (1/2 csésze adag)

A túró természetes fehérjeforrás, amelyet könnyű beépíteni a kiegyensúlyozott étrendbe. Használatod olyan receptekben, mint a krémes spenótos mártogatós és a firenzei lasagna roll-up: segít megőrizni a fehérjetartalmat magasan anélkül, hogy húst kellene hozzáadni.

 

7. Lencse

•    18 g fehérje (1 csésze főzve)

A tökéletes növényi alapú fehérjékért válassz kiadós lencsét. Nemcsak tele vannak ezzel a kulcsfontosságú makróval, de tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A hangulatos vegán lencselevestől a lencsetálig tükörtojással és zöldekkel – a lencse élvezete finom módja annak, hogy fehérjét vigyél be.