Almás-diós céklasaláta
Hozzávalók
2 főre
- 250 g főtt cékla
- 2 szál szárzeller (50 g/szál)
- 120 g dió
- 1 db zöld alma (180 g/db)
- 1 ág rozmaring
- 100 g feta sajt
- 2 ek olívaolaj
Az almás-diós céklasaláta elkészítéséhez először a konyhakész céklát rusztikus, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk. Érdemes ezt a műveletet gumikesztyűben végezni, mert a cékla befogja a kezünket, és nehéz lemosni. A szárzellert vékonyan felszeleteljük, a diót durván megtörjük, az almát kis, kb. 0,5 centis kockákra vágjuk, a rozmaringot finomra aprítjuk, és az egészet összekeverjük. A tetejére morzsoljuk a feta sajtot, meglocsoljuk olívaolajjal, és már tálalhatjuk is.
Elkészítési idő: 15 perc
Kelbimbósaláta
Hozzávalók
2 főre
- 500 g friss kelbimbó
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 20 g pisztácia
- 3 szelet bacon
- 1 marék madársaláta
- 0.25 fej lila hagyma
- 4 ek kéksajt
A kencéhez:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk tahini
- 1 tk citromlé
- só, bors
- 2 ek natúr joghurt
A kelbimbósaláta elkészítéséhez a kelbimbót sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, és egy sütőpapíros tepsire rakjuk. Egyesével kicsit lenyomkodjuk egy pohár aljával, sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, ezután 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. A pisztáciát egy száraz serpenyőben megpirítjuk, kiszedjük, és felaprítjuk. Ugyanabban a serpenyőben zsírjára pirítjuk a bacont, majd ezt is kiszedjük.
A kencéhez a zúzott fokhagymát egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval. Összerakjuk a salátát: a tányér aljára mehet a kence, rá a madársali, a sült kelbimbó, a vékonyan felszeletelt lila hagyma, a felaprított bacon, a kéksajt, végül a pisztácia, és kész is vagyunk.
Körtés-parmezános saláta
Hozzávalók
2 főre
- 1 db körte
- 50 g madársaláta
- 50 g rukkola
- 20 g parmezán
- 2 ek durvára vágott dió
Öntethez
- 35 ml olívaolaj
- 10 ml balzsamecet
- 1 tk mustár
- 1 ek méz
- só, bors
- pár csepp citromlé
A körtét kicsumázzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk. A madársalátát és a rukkolát egy tálba dobjuk, a parmezánt zöldséghámozóval felszeleteljük, a diót pedig egy száraz serpenyőben, pár perc alatt megpirítjuk. A parmezán és a dió nagy része mehet is a salátához, a díszítéshez mindkettőből egy keveset félrerakunk.
Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben alaposan összerázzuk, és tálalás előtt a salátára öntjük. Összeforgatjuk a salátát, hogy mindenhol bevonja az öntet, majd tálakba szedjük, és a félrerakott parmezánnal és dióval megszórva tálaljuk.
• Elkészítési idő: 20 perc
Forrás: Street Kitchen