Milyen lábelváltozásokat okozhat a cukorbetegség? Mikor kell orvoshoz fordulni a cukorbeteg lábelváltozásokkal?

Főoldal > Milyen lábelváltozásokat okozhat a cukorbetegség? Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Milyen lábelváltozásokat okozhat a cukorbetegség? Mikor kell orvoshoz fordulni?


2023/08/08
VN

A cukorbetegség lábelváltozásokat okozhat, amelyek komoly szövődményeket és egészségügyi problémákat okozhatnak. Az alábbiakban ismertetjük, milyen lábelváltozásokat okozhat a cukorbetegség, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Lábelváltozások cukorbetegség

Miért okoz lábelváltozásokat a cukorbetegség? 

A cukorbetegség, más néven diabetes, egy krónikus anyagcserebetegség, amelyet a szervezet inzulinhiánya vagy az inzulin nem megfelelő hasznosulása okoz. Az inzulin a vérben lévő glükózt szállítja a sejtekbe energiatermelés céljából. Ha az inzulinszint nem megfelelő, a glükóz felhalmozódik a vérben, és hosszú távon károsíthatja a szerveket és szöveteket, köztük a lábakat is.

 Diabéteszes neuropátia

A cukorbetegség hosszú távon károsíthatja az idegeket, amely az úgynevezett diabéteszes neuropátiához vezet. Ennek eredményeként a lábak érzékenysége csökkenhet, és a cukorbetegek könnyebben sérülést szenvedhetnek lábukon anélkül, hogy észrevennék. Az érzékenység elvesztése miatt kisebb sérülések, sebek és fekélyek alakulhatnak ki, amelyek ha nem kezelnek megfelelően, fertőzéshez és súlyos szövődményekhez vezethetnek.

 

Diabéteszes lábfej

A diabéteszes lábfej a cukorbetegek súlyos szövődménye, amelyet az érzékenység csökkenése, az artériák szűkülete és az idegek károsodása okoz. Ez a kombináció elősegíti a fekélyek és sérülések kialakulását, valamint a láb rossz vérkeringését. A diabéteszes lábfej esetén a fertőzések gyorsan terjedhetnek, és súlyos szövődményekhez, sőt amputációhoz vezethetnek.

 

Diabéteszes lábgomba

A cukorbetegség miatt a lábak megnövekedett glükózszintje kedvező környezetet teremt a gombák számára, így a cukorbetegek hajlamosabbak a lábgombára. A diabéteszes lábgomba kivörösödést, viszketést, bőrpírt és hámlikását okozhatja, és ha nem kezelik, további fertőzéseket okozhat a lábakon.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az alábbi esetekben különösen fontos az azonnali orvosi segítség kérés:

  • Bármilyen lábprobléma vagy sérülés, például vágás, horzsolás, seb vagy fekély megjelenése.
  • A lábakon a bőr elszíneződése vagy gyulladása.
  • Bármilyen érzékenységvesztés, zsibbadás vagy fájdalom megjelenése a lábakon.
  • Lábujjak vagy lábfejek duzzanata vagy hidegsége.
  • Lábujjak vagy lábfejek bőrhibáinak megjelenése, például hólyagok vagy berepedezett bőr.

 

A cukorbetegség lábelváltozásai komoly veszélyt jelenthetnek a lábak egészségére és az életminőségre. A megelőzés és a gondoskodás rendkívül fontos a cukorbetegek számára. Ha bármilyen lábelváltozást vagy problémát észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz. Az időben megkezdett kezelés és a rendszeres lábápolás segíthet megelőzni a súlyos szövődményeket és hozzájárulhat a lábak egészségének megőrzéséhez. Azonban nemcsak akkor kell orvoshoz fordulni, amikor már megtörtént a baj, hanem rendszeres ellenőrzéseken is ajánlott részt venni a hatékony prevenció érdekében. 

 

Milyen orvoshoz kell fordulni?

Mindenképpen szakértő, lábspecialistához. Az okleveles podiáterek fő szakterületet a lábak kezelése, ápolása. Gál Emőke, podiáter fő szakterületeként a cukorbeteg lábak ápolását választotta, speciális technikákat ismer, a legapróbb elváltozásokat is képes kiszúrni. Minden cukorbetegnek ajánljuk, hogy vegyen részt nála speciális lábszűrővizsgálatokon!
 
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség InzulinLegfrissebb cikkek


Így zajlik egy terheléses vércukorvizsgálat - Minden, amit tudnod kell
A terheléses vércukorvizsgálat fontos diagnosztikai eszköz, amely segít az orvosoknak megérteni, hogyan kezeli a szervezet a cukrot.
Hogyan ellenőrzik, hogy egy gyógyszer összetevői biztonságosak-e?
A gyógyszeriparban a biztonság az egyik legfontosabb szempont mind a gyógyszerek fejlesztése, mind pedig a piacra kerülés során. A gyógyszerek összetevőinek biztonságosságát alapos és átfogó vizsgálatoknak vetik alá, hogy biztosítsák a betegek biztonságát és egészségét. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy hogyan ellenőrzik a gyógyszeriparban, hogy egy gyógyszer összetevői biztonságosak-e.
7 előjel utal arra, hogy prediabéteszes vagy
A prediabétesz kialakulása sokakat érint, és azon túl, hogy komoly kockázatot jelent a cukorbetegség kialakulására, számos előjele van, amelyekre érdemes odafigyelni az egészségünk megőrzése érdekében.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!