Könnyű, krémes vegán tészta recept, amit mindenki imádni fog
Ez a 10 összetevőből álló, krémes, vegán, „ami a hűtőben van azt beleteszem” tészta csak egy maroknyi mindennapi kamra alapanyagból készül, és gyorsan része is lesz a hétköznapi, egyszerű ebédeknek vagy vacsoráknak. Krémes, ’sajtos’ füstös és kényeztető, mégis egészséges, és garantáltan mindenki által imádott étellé válik.

Krémes vegán tészta a nehéz napokra
Gyakran van kedvem egy krémes, vigasztaló tésztához - így hívom a nehezebb napok utáni kedvenc ételem - és ez a 10 összetevős krémes vegán tészta a legegyszerűbb lehetőség, amely ráadásul csodálatos ízű.
Csupán néhány kamra alapanyagokból készül, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és tele van ízekkel. Könnyen személyre szabható is, így kiegészítheted kedvenc zöldségeddel vagy valamilyen plus fehérjedús alapanyaggal.
Miért fogod szeretni ezt a krémes vegán tésztát?
10 összetevő. Oké, a vizet, olajat, sót és borsot nem számítva. De igen, csak 10 összetevő, ez bármelyik zsúfolt napba belefér!
Ha szoktál főzni vegán dolgokat, minden lesz otthon hozzá. Mindezek az összetevők a kamra alapvető elemei (azaz előfordulhat, hogy már minden szükséges hozzávaló megvan a kamrában).
Pénztárcabarát. Ehhez nem kell magyarázat!
Hétköznap-barát. Az elejétől a végéig 20 percet vesz igénybe.
Ahogy az angol mondaná, igazi comfort food, azaz „kényelmi étel”. Krémes, sajtos és füstös, és hihetetlenül kényeztető. Az íze olyan, mint a Alfredo tészta enyhén füstös változata!
Könnyen testreszabható. Nyugodtan készítse el ezt az ételt a saját ízlésed szerint. A végén dobd bele a fagyasztott borsót, tedd élvezetesebbé brokkolival, egy kis babbal, tofuval vagy kedvenc fehérjeforrásoddal. Én személy szerint szeretem sült brokkolival vagy cukkinivel és füstölt tofuval.
Hozzávalók
• 1 bőséges evőkanál extra szűz olívaolaj
• 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
• 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
• 1/2 teáskanál pirospaprika pehely (elhagyható)
• 180 ml zöldségleves vagy víz
• 1 evőkanál szójaszósz vagy tamari
• 2 evőkanál liszt
• 180 ml konzerv light kókusztej vagy cukrozatlan zabtej
• 1 evőkanál tahini
• 1 evőkanál sörélesztőpehely
• 1/2 teáskanál füstölt paprika
• 1/2 teáskanál só, vagy ízlés szerint még több
• Frissen tört fekete bors ízlés szerint
• 1/4 teáskanál dijoni mustár
• 170 g linguine, fettuccine vagy bármilyen tetszőleges tészta (beleértve a gluténmenteset is)
• Tetejére apróra vágott petrezselyem vagy bármilyen vegán sajt
Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. A tésztát al dente főzzük meg. Közben egy mély serpenyőt közepes-magas lángon felhevítünk, és hozzáadjuk az olívaolajat. Ha már csillog az olaj, adjuk hozzá a hagymát, és ízesítsük egy csipet sóval. 5-6 percig főzzük, időnként megkeverve, amíg a széle körül megpirul. Adjuk hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát (ha használunk), és keverjük 1 percig, amíg illatos lesz. Amíg a hagyma sül, öntsük a zöldséglevest (vagy vizet) egy mérőedénybe vagy tálba, és adjuk hozzá a tamari- vagy szójaszószt és a lisztet. Addig keverjük, amíg az összes liszt fel nem oldódik. Öntsük a zöldségleves-liszt keveréket a hagymás-fokhagymás keverékhez, és keverjük össze úgy, hogy ne legyenek csomók benne. Szinte azonnal sűrűsödnie kell. Csökkentsd a hőt közepesen alacsonyra, és önts hozzá kókusztejet vagy zabtejet, tahinit, sörélesztő pelyhet, paprikát, 1/2 teáskanál sót és ízlés szerint fekete borsot. Forraljuk fel, és főzzük 5 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik és nagyon krémes lesz, időnként megkeverve. Ha megduplázzuk a receptet, pároljuk 10 percig. Keverd hozzá a dijoni mustárt, és ízesítsd meg a fűszerekkel, szükség szerint adjon hozzá még sót. A serpenyőt a szósszal lassú tűzre kapcsoljuk, és hozzáadjuk a forró főtt tésztát. Csipesz segítségével dobd fel a tésztát, amíg jól be nem vonja a szósz, és az egészet át nem melegíti. Díszítsük petrezselyemmel és/vagy vegán sajttal, ha használunk.