Az együttes gyógyszerszedés növeli a korai elhalálozás kockázatát

Főoldal > Az együttes gyógyszerszedés növeli a korai elhalálozás kockázatát

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az együttes gyógyszerszedés növeli a korai elhalálozás kockázatát


2024/01/31
ZH

Az aggasztó eredményeket hozó svéd vizsgálat rávilágít arra, hogy a merevedési zavarok és mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott két gyógyszertípus együttes szedése növelheti a korai elhalálozás és kardiovaszkuláris problémák kockázatát, figyelmeztetve az orvosokat és betegeket egyaránt.

korai elhalálozás gyógyszertől

Korai halált okoznak ezek a gyógyszerek együtt?


Korábbi sejtések igazolódnak egy svéd tudományos vizsgálatban, mely kimutatta, hogy a merevedési zavarok kezelésére használt hatóanyagok és a mellkasi fájdalmakra alkalmazott gyógyszerek együttes szedése jelentős kockázatokat hordozhat. A vizsgálatban részt vevő több mint 60 ezer férfi között kimutatták, hogy a két gyógyszertípus egyidejű alkalmazása növelheti a korai elhalálozás és a kardiovaszkuláris problémák kockázatát.

  

A vizsgálat részletei

A kutatás 61 487 svéd férfi bevonásával zajlott, akik koszorúér-betegségben szenvedtek. Közülük 55 777 férfit csak nitrátokkal kezeltek, míg 5710 férfit mind nitrátokkal, mind PDE5i típusú gyógyszerekkel kezeltek fél éven keresztül. Az eredmények szerint az utóbbi csoportban nagyobb volt a korai elhalálozás és a revaszkularizáció szükségességének kockázata.
Az érintett gyógyszertípusok

 

A vizsgált gyógyszerek között szerepeltek a Foszfodiészteráz 5 típusú inhibitorok (PDE5i), melyeket merevedési zavarok kezelésére használnak, és a nitrátok, melyeket akut mellkasi fájdalomra alkalmaznak.

 


A szakértők véleménye


A kutatók hangsúlyozzák a két gyógyszertípus együttes alkalmazásának veszélyeit, különféle egészségügyi kockázatokkal járhat, beleértve a szív- és érrendszeri problémákat. Az orvosoknak óvatosan kell mérlegelniük a PDE5i-gyógyszerek felírását olyan páciensek számára, akik nitrátkezelésben részesülnek.

 

Mit lehet ellene tenni? 


Ezen felismerés hangsúlyozza a szükségességét az óvatos és személyre szabott terápiaválasztásnak, különösen azoknak a betegeknek, akik mindkét típusú gyógyszert szedik. A kutatás eredményei arra ösztönzik az orvosokat, hogy gondosan mérlegeljék a kezelési tervet, figyelembe véve a páciens egészségi állapotát és a lehetséges kockázatokat. Emellett hangsúlyozza a további kutatások és vizsgálatok szükségességét annak érdekében, hogy teljes körű megértést szerezzenek a két gyógyszertípus együttes alkalmazásának hosszú távú hatásairól.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


A kamillatea és a jótékony hatásai
A kamillatea nemcsak kellemes ízű és illatú ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak:
Milyen előnyei vannak az almaecetnek a nők számára?
Az almaecet régóta híres egészségügyi előnyeiről, és számos pozitív hatása van különösen a nők számára. Lássuk, milyen előnyöket kínál ez az egyszerű, de hatékony természetes készítmény:
Az álmatlanság és korai ébredés kapcsolata – Stroke-hoz is vezethet
Az alvási zavarok, mint például az álmatlanság és a túl korai ébredés, gyakori problémákat jelentenek sok ember számára, és komoly hatással lehetnek az egészségre.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!