Antioxidánsok a kombuchában
Úgy tűnik, hogy a Kombucha gazdag antioxidánsokban, hasznos molekulákban, amelyek harcolnak a szabad gyökök ellen. Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a szabad gyököket el kell távolítani, a szervezetnek fenn kell tartania a szabad gyökök és az antioxidánsok egészséges egyensúlyát. Igaz azonban, hogy a szabad gyökök túlzott mennyisége sejtkárosodást, rákot és cukorbetegséget okozhat. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kombucha antioxidánsai segíthetnek csökkenteni a hepatotoxicitást és a máj DNS-károsodását. Ezek a vizsgálatok azonban csak patkányokat teszteltek, és nincs bizonyíték arra, hogy a tea ugyanolyan hatással lenne az emberre.
Baktériumok megölése a kombuchával
A kombucha fermentációs folyamatának másik fontos terméke az ecetsav. Az ecetsavat tartalmazó anyagok, például az ecet, erős antimikrobiális hatást fejtenek ki. A Journal of Agricultural and Food Chemistry tanulmánya azt mutatja, hogy laboratóriumi környezetben a kombuchában található ecetsav hatékonyan képes elpusztítani a veszélyes baktériumokat. A tanulmány azt is kimutatja, hogy a kombucha más anyagai antimikrobiális hatásúak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a laboratóriumi környezet nem emberi test, és előfordulhat, hogy a kombucha nem ugyanolyan hatással van az emberre.
Fogyás a kombucha segítségével
A kombuchára vonatkozó különféle állítások közül talán az a legkönnyebb bizonyítani, hogy segít az embereknek a fogyásban. Ennek több oka is van. A kombuchát fogyasztó emberek nagyobb valószínűséggel élnek egészségesen, és a tea valamivel egészségesebb alternatívája az olyan italoknak, mint az üdítők így kevesebb kalóriát visznek be vele. Egy 2000-es vizsgálatban a kombucha gátolta az egerek súlygyarapodását, annak ellenére, hogy a kombucha-ivó egerek többet ettek és ittak, mint a kontrollcsoport.
Kombucha és a cukorbetegség
Világszerte több mint 400 millió ember szenved 2-es típusú cukorbetegségben, amely magas vércukorszintet és inzulinrezisztenciát okoz. Egy 2012-es, cukorbeteg patkányokon végzett tanulmány megállapította, hogy a kombucha lelassíthatja a szénhidrátok emésztését, ami szintén hozzájárult a vércukorszint csökkentéséhez. Ezenkívül a cukorbetegség gyakran gátolja a vese és a máj működését – a kombucha segíthet ezeket megelőzni. Ha további kutatások is megerősítik ezeket a hatásokat az emberekben, a kombucha funkcionális kiegészítőjévé válhat a cukorbetegség kezelésében.