Kardiometeorológia: A Semmelweis Egyetem új tudományterülete

Főoldal > Kardiometeorológia: A Semmelweis Egyetem új tudományterülete

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kardiometeorológia: A Semmelweis Egyetem új tudományterülete


2023/12/16
ZH

Az éghajlatváltozás és az egészség kapcsolatának mélyebb megértése érdekében a Semmelweis Egyetem kutatói kardiometeorológiával foglalkoznak, felfedve, hogy a cukorbetegek, az idősebbek és a férfiak különösen érzékenyek lehetnek a légköri változásokra, növelve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kardiometeorológia

Kardiometeorológia a Semmelweis Egyetemen


A kardiovaszkuláris betegségek és az időjárási viszonyok közötti kapcsolatot vizsgáló kardiometeorológia területe az egészségügyben egyre nagyobb szerephez jut. A Semmelweis Egyetem kutatói friss eredményeik alapján kimutatták, hogy a légköri jelenségek változásai különösen érzékenyen érinthetik a cukorbetegeket, az idősebb korosztályt és a férfiakat, növelve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


Kutatás a veszélyeztetett csoportokon


A Semmelweis Egyetem szakemberei 7230 beteg adatait elemezték, akiket 2017 és 2021 között kezeltek akut szív- és érrendszeri problémákkal. A kutatók különböző tényezők, mint az életkor, nem, rizikótényezők és időjárási paraméterek alapján elemezték, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszanak a légköri változások a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.
Különös érzékenység


A kutatás eredményei alapján a cukorbetegek, az 55 év felettiek és a férfiak kiemelkedően érzékenyek lehetnek az időjárási változásokra. A hőmérsékletingadozás és az emelkedett ózonkoncentráció különösen összefüggést mutatott a cukorbetegek szív- és érrendszeri problémáinak növekedésével. Hasonló hatást tapasztaltak a férfiaknál, míg az idősebb korosztálynál a hőmérsékletingadozásnak volt nagyobb jelentősége.


Az Éghajlatváltozás Globális Kihívása


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az éghajlatváltozás komoly kihívást jelent az egészségügyi területen. Az extrém időjárási körülmények és a klímaváltozás hatásai számos egészségügyi problémát okozhatnak, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A Semmelweis Egyetem által kidolgozott kardiometeorológia területe új perspektívát nyit az ilyen hatások megértésében és a megfelelő prevenciós intézkedések kidolgozásában.


A Jövő Megelőzése


A kardiometeorológia területén végzett kutatások segíthetnek előre jelezni, hogy mikor van szükség fokozottabb figyelemre a veszélyeztetett csoportokban. Az időjárási tényezők és környezeti hatások pontosabb azonosítása lehetővé teszi a megfelelő megelőzési és ellátási stratégiák kidolgozását, segítve ezzel a betegek egészségét és jólétét.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


A kamillatea és a jótékony hatásai
A kamillatea nemcsak kellemes ízű és illatú ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak:
Milyen előnyei vannak az almaecetnek a nők számára?
Az almaecet régóta híres egészségügyi előnyeiről, és számos pozitív hatása van különösen a nők számára. Lássuk, milyen előnyöket kínál ez az egyszerű, de hatékony természetes készítmény:
Az álmatlanság és korai ébredés kapcsolata – Stroke-hoz is vezethet
Az alvási zavarok, mint például az álmatlanság és a túl korai ébredés, gyakori problémákat jelentenek sok ember számára, és komoly hatással lehetnek az egészségre.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!