Kardiometeorológia: A Semmelweis Egyetem új tudományterülete

Főoldal > Kardiometeorológia: A Semmelweis Egyetem új tudományterülete

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kardiometeorológia: A Semmelweis Egyetem új tudományterülete


2023/12/16
ZH

Az éghajlatváltozás és az egészség kapcsolatának mélyebb megértése érdekében a Semmelweis Egyetem kutatói kardiometeorológiával foglalkoznak, felfedve, hogy a cukorbetegek, az idősebbek és a férfiak különösen érzékenyek lehetnek a légköri változásokra, növelve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kardiometeorológia

Kardiometeorológia a Semmelweis Egyetemen


A kardiovaszkuláris betegségek és az időjárási viszonyok közötti kapcsolatot vizsgáló kardiometeorológia területe az egészségügyben egyre nagyobb szerephez jut. A Semmelweis Egyetem kutatói friss eredményeik alapján kimutatták, hogy a légköri jelenségek változásai különösen érzékenyen érinthetik a cukorbetegeket, az idősebb korosztályt és a férfiakat, növelve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


Kutatás a veszélyeztetett csoportokon


A Semmelweis Egyetem szakemberei 7230 beteg adatait elemezték, akiket 2017 és 2021 között kezeltek akut szív- és érrendszeri problémákkal. A kutatók különböző tényezők, mint az életkor, nem, rizikótényezők és időjárási paraméterek alapján elemezték, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszanak a légköri változások a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.
Különös érzékenység


A kutatás eredményei alapján a cukorbetegek, az 55 év felettiek és a férfiak kiemelkedően érzékenyek lehetnek az időjárási változásokra. A hőmérsékletingadozás és az emelkedett ózonkoncentráció különösen összefüggést mutatott a cukorbetegek szív- és érrendszeri problémáinak növekedésével. Hasonló hatást tapasztaltak a férfiaknál, míg az idősebb korosztálynál a hőmérsékletingadozásnak volt nagyobb jelentősége.


Az Éghajlatváltozás Globális Kihívása


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az éghajlatváltozás komoly kihívást jelent az egészségügyi területen. Az extrém időjárási körülmények és a klímaváltozás hatásai számos egészségügyi problémát okozhatnak, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A Semmelweis Egyetem által kidolgozott kardiometeorológia területe új perspektívát nyit az ilyen hatások megértésében és a megfelelő prevenciós intézkedések kidolgozásában.


A Jövő Megelőzése


A kardiometeorológia területén végzett kutatások segíthetnek előre jelezni, hogy mikor van szükség fokozottabb figyelemre a veszélyeztetett csoportokban. Az időjárási tényezők és környezeti hatások pontosabb azonosítása lehetővé teszi a megfelelő megelőzési és ellátási stratégiák kidolgozását, segítve ezzel a betegek egészségét és jólétét.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


Így kezelhető a cukorbetegség természetesen, gyógyszerek nélkül
Sokan keresik az alternatív megoldásokat a cukorbetegség kezelésére, és szeretnék kiegészíteni a hagyományos terápiát természetes módszerekkel. Mutatjuk mi kell ehhez!
Kicsi, fekete foltokat, pöttyöket látsz? Ilyen összefüggésben van a cukorbetegséggel!
Az apró, fekete foltok vagy pöttyök megjelenése a bőrön azonban fontos figyelmeztető jel lehet, amelyre érdemes odafigyelni a betegség korai felismerése és kezelése érdekében.
Magas a koleszterinszinted? Akkor ezeket az ételeket kerülnöd kell!
Magas koleszterinszint jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, de szerencsére sokat tehetünk annak csökkentése érdekében azáltal, hogy odafigyelünk az étrendünkre és kerüljük azokat az ételeket, amelyek emelhetik a koleszterinszintet.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!