Így különböztesd meg a jeleket!

Főoldal > Hamis riasztás: jósló fájások vs. valódi szülés beindulásának jelei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hamis riasztás: jósló fájások vs. valódi szülés beindulásának jelei


2022/12/31
NA

A terhes nők majdnem mindegyike tapasztalja várandóssága során a jósló fájások jeleit, amit hirtelen nem biztos, hogy helyén tud kezelni, és hiheti azt, hogy valóban beindult a szülés. Vegyük végig a megkülönböztető jeleket, és azt, hogy a jósló fájások mi miatt történnek. 

Jósló fájások

Mik a jósló fájások?

A jósló fájásokat más néven Braxton-Hicks összehúzódásoknak nevezzük, a név arról az angol orvos nevéből ered, aki először írt a jelenségről, 1872-ben. Dr. John Brexton észrevette, hogy sok páciense vajúdáshoz hasonló tüneteket produkált, azonban maga a szülés mégsem következett be. 
Akár már a 20. héttől jelentkezhetnek ezek a fájások, de általában a harmadik trimeszterben jellemzőek. Ilyenkor a méhizomzata a jósló fájások közben összehúzódik, majd elernyed. A has kis időre megkeményedik és feszessé válik, konkrét fájdalommal nem jár, a nevével ellentétben. 

 

Mi a célja a jósló fájásnak?

A jósló fájások lényege, hogy elkezdjék felkészíteni és „megedzeni” a méhet és a testet a közelgő szülésre. Tehát megijedni nem kell tőlük, a terhesség velejárói, és természetes jelenség. Mik a lényeges különbségek a jósló és a valódi fájások között?

A legfontosabb és leglényegesebb jelenség a valódi és a jósló fájások között, hogy a jóslók nincsenek összehangolva, teljesen rendszertelenül jelennek meg, a valódival ellentétben. A valódi összehúzódások a méh tetején kezdődnek, és koordinált módon a méh közepén át az alsó szegmensig haladnak, míg a jóslók csak a has megfeszülésének tűnnek, és általában egy területre koncentrálódnak, nem mindig haladnak át az egész méhen.

 

Nézzük felsorolva, átláthatóan a tüneteket!

 

A jósló fájások jelei
•    Kellemetlenek, de általában nem fájdalmasak
•    Az összehúzódások közötti intervallumok szabálytalanok
•    A kettő feszülés közötti időtartam nem csökken
•    Idővel nem erősödnek meg a tünetek
•    Az összehúzódások csökkennek és eltűnnek egy idő után

 

A jelek, amelyek összehúzódásai valódi szülést jelezhetnek:
•    Fájdalmasak
•    Az egyes szakaszok közötti időközök rövidebbek lesznek
•    Az összehúzódások erősödnek és hosszabb ideig tartanak az idő múlásával
•    Nem állnak meg, folyamatosan jelen vannak

 

Az orvos hívása és az 5-1-1 szabály fontossága

 

A kismamák néha bevallják, hogy félnek hamis riasztással zaklatni az orvosukat, azonban ez alaptalan félelem! Ha nem vagy biztos abban, hogy jósló összehúzódásaid vannak, vagy valóban vajúdsz, hívd fel orvosodat. Ezért vannak ők, hiszen egészséges anyukát és babát szeretnének ők is, és ha nem szólsz nekik, ha valami aggaszt téged, akkor nem tudnak segíteni.

 

Létezik egy 5-1-1 szabály, amely azt jelzi, hogy valóban vajúdsz:
•    Az összehúzódások 5 percenként jelentkeznek.
•    Minden összehúzódás legalább 1 percig tart.
•    Az összehúzódások már 1 órája tartanak.

 

Ha megfelelsz ennek az 5-1-1 szabálynak, hívd fel orvosod, és indulj be a kórházba!


 
Egészségmegőrzés Egyéb cikkek TünetekLegfrissebb cikkek


Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe
Természetesen nem csak gyerekmentes élet esetén beszélünk női sterilizációról, hiszen akik már szültek gyermeket, vagy akár többet is, dönthetnek úgy, hogy biztosan nem szeretnének többet, és nem akarnak bajlódni a fogamzásgátlással életük hátralévő részében. Illetve vannak, akik tudják, hogy biztosan nem akarnak sohasem szülni, így ők is szokták ezt választani. De hogy mi ez pontosan és milyen következményekkel jár, az a cikkben kiderül. 
Ingerültség, sírás, rossz hangulat– a PMS tünetei és azok enyhítése
A menstruáció kezdete előtti napokban sok nőnek vannak fájdalmai, görcsök és hangulati ingadozások, sőt székrekedés és hasmenés is. A nők egy részének a menstruáció előtti tünetei olyan súlyosak, hogy zavarják akár a mindennapi életet is. A cikkben a PMS tüneteit, okát és enyhítését járjuk körben!
Kivehető vagy a fix fogpótlás a jobb? Mutatjuk az érveket és ellenérveket!
Sokan küzdenek a fogak elvesztésével, hiányával. Ha te is köztük vagy akkor már biztosan tudod, hogy modern világunkban rengeteg lehetőséged van ennek orvoslására, többféle fogpótló eljárás is létezik. A műfogsor már évszázadok óta megoldást jelent a foghiánnyal küzdők számára.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!