Ezeket fogyaszd IR-esként!

Főoldal > Ilyen ételeket fogyassz inzulinrezisztencia esetén

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ilyen ételeket fogyassz inzulinrezisztencia esetén


2022/12/03
NA

Az inzulinrezisztencia napjainkban a társadalom egyik legnagyobb problémájának számít a betegségek terén; a nőket érinti leginkább, sokszor fiatal felnőttkorban is megjelenhet. Sok esetben későn vesszük észre, már a sokadik tünet jelentkezése után, hogy mivel is állunk szemben. Orvosi kivizsgálás után, személyre szabott diéta és életmód segítségével a tünetek csökkenthetőek, sőt, el is múlhatnak. Ehhez mutatunk most étel ötleteket, amiket nyugodtan beilleszthetsz az étrendedbe. 

inzulinrezisztencia

Még egy kicsit az IR-ről…

Érdemes tudnunk, mik az IR tünetei, amik nagyon változatosan jelenhetnek meg:

-    cukros ételek fogyasztása után közvetlen idegesség, fáradékonyság és koncentrációs zavar 
-    rossz minőségű alvás
-    izzadás alvás közben
-    rendszertelen menstruáció
-    meddőség
-    testsúlygyarapodás, látszólag indokolatlanul
-    cukoréhség
-    mozgás közbeni vércukorszint leesés



Ezek a leggyakoribb tünetei az inzulinrezisztenciának, de van, amikor tünetmentes, és csak egy laborvizsgálat során derül ki. 
Az IR az első lépcsőfok a cukorbetegséghez vezető úton így természetesen szakorvos segítsége kell a helyes életmód kialakításához, melyben általában konkrét makrók segítségével étkezhetünk, amik egyénre szabottak. Ezek az ételek pedig könnyen beilleszthetőek bárki számára, aki IR-rel küzd. 

Zöldségek

A leveles zöldek, mint a spenót és a kelkáposzta, gazdagok káliumban, antioxidánsokban és
A-, B-, C- és K-vitaminokban. A piros zöldségek, beleértve a pirospaprikát, paradicsomot, retket polifenolokat, például antocianint tartalmaznak, amelyek 
javítják az inzulinrezisztenciát. A narancssárga és sárga zöldségek, köztük a sárgarépa, az édesburgonya és a tök, segíthetnek növelni a karotinoidok bevitelét, amelyek az A-vitamin előfutárai. A gombák, a fokhagyma és a vöröshagyma (fehér zöldségek) antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védenek a cukorbetegségtől. A különféle zöldségekben található antioxidánsok a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében is segítenek.

 

Gyümölcsök

A gyümölcsök vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostot tartalmaznak. Ugyanakkor természetes cukrokat is; egyes gyümölcsök glikémiás terhelése magasabb, mint másoké. Az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök közé tartoznak a bogyók (áfonya, szeder, eper, málna stb.), az alma, a körte és az őszibarack. A magasabb glikémiás indexű gyümölcsök közé tartozik a görögdinnye, az ananász és a banán.


Tejtermékek

Kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermék csökkentik a cukorbetegség kockázatát. Az olyan élelmiszerek, mint a tej, a sajt és a joghurt, jó fehérje-, kalcium- és D-vitamin forrást jelentenek. A tej azonban tartalmaz laktózt, egy természetes cukrot, amely egyes egyéneknél negatívan befolyásolhatja a vércukorszintet. A növényi alapú alternatívák, mint például a mandulatej és kókusztej néha alacsonyabb szénhidrát- és zsírtartalmúak. De mindenképpen ellenőrizd a címkét a termék hátoldalán, mivel a tejmentes tejek néha olyan édesítőszereket és keményítőket tartalmaznak, amelyek megemelhetik a vércukorszintet.

 

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák összetett szénhidrátok, amelyek polifenolokat tartalmaznak, ezekről kimutatták, hogy hasznosak az inzulinrezisztencia korlátozásában. Például:

-    teljes kiőrlésű liszt (pl. búza, hajdina, köles)
-    barna rizs
-    zabpehely
-    árpa


Bab és hüvelyesek 

A bab és a hüvelyesek élelmi rostok és polifenolok forrásai. A bab és hüvelyesek (például borsó, csicseriborsó, feketebab és lencse) fogyasztása bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet.

 

Baromfi és egyéb sovány fehérjék

A fehérje olyan makrotápanyag, amely segít a szervezetnek az izmok és szövetek felépítésében és fenntartásában. Az egyén fehérjeszükséglete olyan tényezőktől függ, mint a súly, magasság, az életkor és az aktivitási szint. Ha több kalóriát fogyasztunk fehérjéből, az javíthatja a súlyunkat és a glükózszintet. A sovány fehérjeforrások közé tartozik a baromfi, a tofu, különféle halak, a hüvelyesek és a sovány sertéshús.




Betegség kezelés Diéta Egészségmegőrzés Életmód Inzulin Tünetek



Legfrissebb cikkek


Aludj jobban ezzel a 6 természetes gyógymód segítéségével
Az alvászavarok számának növekedésével rohanó modern világunkban sokan keresnek természetes gyógyszereket, hogy javítsák pihenésük minőségét anélkül, hogy vényköteles gyógyszerekre támaszkodnának. Fedezd fel az olyan természetes gyógymódokat, amelyek segítenek ellazulni és jobban aludni kevesebb mellékhatással. Az ebben a cikkben tárgyalt alternatív alváskezelési javaslatokat alaposan tanulmányozták: a pihentető alvást segítik elő, enyhítik a stresszt, a szorongást és számos egyéb egészségügyi problémát.  
Miért olyan jó a napi 10.000 lépés megtétele az egészségünknek?
Sok egészségügyi szakértő azt javasolja, hogy napi 10 000 lépést tegyünk meg és ez a szám elsőre nagyon ijesztőnek tűnik, de meglepően könnyen elérhető. Ez nem csak az olyan rövid távú fitneszcélok elérésében segít, mint a fogyás, hanem hosszú távú egészségügyi előnyökkel is jár. Ebben a bejegyzésben azt fogjuk megvitatni, hogy a napi 10 000 lépés megtétele miért olyan jó hosszú távú egészségünk szempontjából. Megvizsgáljuk azt a sokféle módot, amellyel minden nap csak néhány plusz lépés javíthatja általános jólététedet és segíthet abban, hogy idős korodig egészséges maradj. Tehát olvass tovább, hogy megtudd, miért kifizetődő a napi 10 000 lépés megtétele!
Tényleg hasznos a manapság divatos zöld por fogyasztása?
Szórva, rázva vagy keverve – a zöldpor-kiegészítők egyszerű étel- vagy italkiegészítők, amelyek sok tápanyagot szállítanak egy csapásra. Ki nem szereti a kényelmet? Ez jelentős hajtóerő abban, hogy sokan miért választják a zöldségporokat. Bár célunk lehet, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget együnk, ezt nem könnyű elérni. A tomboló befolyásolók, a nonstop reklámok és a jobb egészségért való törekvés sok termékkeresőt ösztönöz a zöld porokra. A porok népszerűsége pedig növelte a kínálatukat.  Ebben a cikkben bemutatja a zöld porokat és azok lehetséges előnyeit.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!