Így kommunikálj az orvosoddal érthetően!

Főoldal > Ne légy szégyenlős: 4 tipp a háziorvosoddal való beszélgetéshez

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ne légy szégyenlős: 4 tipp a háziorvosoddal való beszélgetéshez


2023/03/06
NA

A betegeknek átlagosan csak körülbelül 15 percük van, hogy beszéljenek orvosukkal egy orvosi rendelés során. A rövid időkeret azonban nem jelenti azt, hogy a páciens ne kaphatna minőségi orvosi ellátást. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy fel kell készülniük minden információra, kérdésre vagy aggályra az orvosuk felé. A találkozóra való felkészülés érdekében érkezés előtt szánj egy kis időt a gondolkodásra, és gyűjts össze minden szükséges anyagot. Az előkészítés módjai többek között, de nem kizárólagosan a következők lehetnek: 

Kommunikáció az orvosoddal

Készülj egy listával

Amikor az orvos-beteg kommunikációról van szó, a nők előnyben vannak – mondja  Debra Roter, Dr.PH, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health professzora, aki több mint 40 éve tanulmányozza az orvos-beteg interakciókat és kommunikációs dinamikát. Ugyanis a nők többet kérdeznek és jobban hajlanak a kommunikáció felé, viszont nekik is érdemes felkészülten érkezniük. 
Sok orvosi látogatás csak 15-20 percig tart, ezért fontos, hogy tudd, mit szeretnél mondani. A látogatás megkezdése előtt hozz létre egy listát azokról a témákról, amelyekkel foglalkozni szeretnél. Mutasd be őket a látogatás elején. "Az idő felhasználásának módja valóban kritikus dolog" – mondja. "A vázlatodnak nem kell bonyolultnak lennie; egyszerűen arról   van szó, hogy egészségügyi problémáid, félelmeid vagy aggodalmaid le legyenek írva, amelyeket meg akarsz vitatni."

 

Légy őszinte

Roter arra kéri a betegeket, hogy legyenek őszinték az aggodalmakkal és kérdéseikkel kapcsolatban:
"Néha a betegek attól tartanak, hogy az orvost nem érdekli, vagy hogy ez nem releváns. De a részletes információk megadása segít az orvosnak abban, hogy teljes képet kapjon általános jólétedről, és felmérje azokat az életmódbeli tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak az egészségedhez.”
Ezenkívül ne félj fájdalmat vagy olyan érzést felhozni, amely zavar, még akkor sem, ha ez kínos. Orvosodnak az a feladata, hogy segítsen neked jobban érezni magadat. 

Tegyél fel kérdéseket

Rendben van, ha kérdéseket teszel fel, és Roter hangsúlyozza, hogy nyugodtan kérdezz meg közülük annyit, amennyire szükséged van ahhoz, hogy megértsd orvosod tanácsát. 
Néha az emberek vonakodnak kérdéseket feltenni. Teljesen rendben van, ha nem érted, miről beszél pontosan az orvosod, ilyenkor kérd meg őt nyugodtan, hogy magyarázzon közérthetőbb nyelven, hisz a páciens kommunikáció neki is fontos kell, hogy legyen. 

 

Közös munka az orvosoddal

Végül fontos, hogy a legjobb eredmény érdekében együttműködj az orvosoddal. “Ha orvosod kezelést javasol, mondd el aggodalmaidat a lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban, vagy tegyél fel kérdéseket más lehetőségekkel kapcsolatban.” - javasolja a Roter.
A beszélgetés kritikus része az, hogy azt mondjuk az orvosnak: „Megértem, hogy minden kezelésnek vannak kockázatai és előnyei. Tudna segíteni abban, hogy ezeket összehasonlítsam más kezelésekkel?"  
Ha úgy lépsz be a rendelőbe, hogy tudod, hogy az orvos segíteni fog neked, akkor ez megadja az alaphangot. A legjobb orvosok például a tudatosságra vannak kiképezve, ami azt mondja nekik, hogy szánjanak egy percet arra, hogy az új betegre összpontosítsanak, és valóban lássák az embert, akik előttük ül és megnyílik a problémáiról. 
Egyéb cikkekLegfrissebb cikkek


Így kezelhető a cukorbetegség természetesen, gyógyszerek nélkül
Sokan keresik az alternatív megoldásokat a cukorbetegség kezelésére, és szeretnék kiegészíteni a hagyományos terápiát természetes módszerekkel. Mutatjuk mi kell ehhez!
Kicsi, fekete foltokat, pöttyöket látsz? Ilyen összefüggésben van a cukorbetegséggel!
Az apró, fekete foltok vagy pöttyök megjelenése a bőrön azonban fontos figyelmeztető jel lehet, amelyre érdemes odafigyelni a betegség korai felismerése és kezelése érdekében.
Magas a koleszterinszinted? Akkor ezeket az ételeket kerülnöd kell!
Magas koleszterinszint jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, de szerencsére sokat tehetünk annak csökkentése érdekében azáltal, hogy odafigyelünk az étrendünkre és kerüljük azokat az ételeket, amelyek emelhetik a koleszterinszintet.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!