Hogyan hizlalhat a só?
A hagyományos bölcsesség elhiteti az emberekkel, hogy egy kalória- és zsírmentes étel fogyasztása teljesen rendben van a fogyni próbáló emberek számára. És bár a sófogyasztás közvetlenül nem okoz súlygyarapodást, bizonyítékok vannak arra, hogy a túlzott fogyasztás nem feltétlenül a legjobb, ha a súlyszabályozásra összpontosítasz.
Jól bebizonyosodott, hogy a túl sok só fogyasztása összefüggésben áll a vérnyomás emelkedésével és a közelmúltban több bizonyíték is kimutatta, hogy a magas sóbevitel az elhízás fokozott kockázatával jár.
Hogyan kapcsolódik a kettő? Ennek az összefüggésnek az egyik oka, hogy a magas sóbevitel szomjasabbá teszi az embereket, ami viszont növelheti a folyadékbevitelt. De nem csak folyadékot isznak azok, akik sót esznek. A sósabb étrendet folytatók hajlamosak a cukorral édesített italokra támaszkodni, hogy szomjukat oltsák. A sóbevitel növekedése a cukorral édesített üdítőital fogyasztás akár napi 26 grammos növekedésével jár gyermekek és serdülők körében.
A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány szerint azok az emberek, akik sok sót esznek, általában több feldolgozott ételt fogyasztanak, amely magasabb kalória- és sótartalmú.
A sóbevitel csökkentésének módjai
Ha arra összpontosítasz, hogy kevesebb sót fogyasszon, hogy támogasd súlykezelési céljaidat, ez nem jelenti azt, hogy íztelen ételeket kell enned. Néhány kreatív trükk használatával könnyedén élvezheted az étkezést, miközben figyelemmel kíséred a sóbevitelt.
Néhány egyszerű módja annak, hogy finom ízt adj az ételedhez anélkül, hogy túlzásba vinnéd a sót:
• Válassz friss húsokat az előre csomagolt és ultra-feldolgozott opciók helyett.
• Támaszkodj fagyasztott vagy friss zöldségekre a konzerv helyett, vagy keress sót nem tartalmazó lehetőségeket.
• Tartsd a fűszertartót tele sómentes aromákkal, például kurkuma, fokhagymapor és olasz fűszerkeverék kiváló választások.
• Kóstold meg az ételt, mielőtt sót adnál hozzá és ne szórja automatikusan ezt a fűszert az ételére.
Összefoglalás a sóról
Kétségtelen, hogy egy sós perecet enni vagy egy martinit kortyolgatni abszolút finomság. De ha megpróbálod kezelni a súlyodat, akkor előfordulhat, hogy nagy mennyiségű sós étel fogyasztása nem tesz jót a súlycéljaid eléréséhez. Bár a sófogyasztás közvetlenül nem okoz súlygyarapodást, mint a túlzott kalóriák fogyasztása, az adatok azt mutatják, hogy azok, akik túl gyakran rázzanak a sószóróval az ételükre, fokozottan ki vannak téve az elhízás kockázatának. Ahelyett, hogy a sóra támaszkodnál ételeid fűszerezésére, különféle nátriummentes fűszernövények és egyéb ízesítők, például fokhagyma, bazsalikom és fekete bors élvezete segíthet abban, hogy élvezd az ételt anélkül, hogy túlzásba vinnéd a sóval.