Válaszd a HIIT edzést, ha nincs sok időd!

Főoldal > A HIIT edzés előnyei - ha nincs sok időd, ez a te edzésed!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A HIIT edzés előnyei - ha nincs sok időd, ez a te edzésed!


2023/01/07
NA

Bár az emberek többsége tudja, hogy a testmozgás fontos az egészség szempontjából, mégis folyamatosan küzdenek az órával: sokan azt mondják, hogy nincs elég idejük edzeni, vagy az időbeosztásuk miatt nem tudnak elmenni az edzőterembe. Ha ez úgy hangzik, mintha te mondanád, akkor érdemes lehet nagy intenzitású intervallum edzéseket vagyis HIIT edzéseket hozzáadni a rutinodhoz.

HIIT edzés

Mi az a HIIT edzés?

A HIIT egy rövid időtartamú intenzív edzést foglal magában, amelyet pihenőidőkkel váltanak fel. Bármilyen gyakorlatot beilleszthetsz egy-egy HIIT-körbe. A HIIT szépsége abban rejlik, hogy kijátszhatod a szünetidőt és a pihenőidőt. Például 45 másodpercet szánhatsz az edzésre és 15 másodpercet a pihenésre, összesen 15 percig, vagy 20 másodpercet az edzésre és 10 másodpercet a pihenésre, összesen 20 percig, vagy bármilyen más felosztást, amely számodra megfelel. Cél a 10-30 perces HIIT edzés hetente háromszor.
Bár a rövid edzési időszakok során a maximális erőfeszítés kifejtése fárasztónak tűnhet, jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, például egészségesebb szívet építhetsz vele, több zsírt égetsz el és ez a mozgás fokozza az anyagcserédet is.

Itt van minden, amit a HIIT-ről tudni kell kezdőknek.Elősegíti a szív- és érrendszer egészségét

A kutatások kimutatják a HIIT és a szív egészsége közötti jótékony kapcsolatot. Egy szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a HIIT csökkentette a vérnyomást és a nyugalmi pulzusszámot túlsúlyos és elhízott egyéneknél. Egy másik azt találta, hogy a HIIT edzés biztonságos és ténylegesen hatékonyabb , mint a közepes intenzitású folyamatos edzés a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél.

 

Növeli az energiafelhasználást

Kimutatták, hogy a HIIT edzések több kalóriát égetnek el , mint az egyenletes kardió, például a futás, köszönhetően a HIIT edzéssel együtt járó pulzusszám változásnak. A kutatók azt találták, hogy a HIIT 25-30%-kal több kalóriát éget el, mint más edzésformák, és az edzés befejezése után is folytatja a kalóriák elégetését . Ezt nevezik EPOC-nak (túlzott oxigénfogyasztás). Egy 2019-es tanulmány szerint azok, akik HIIT edzéseket végeztek, 28,5%-kal több zsírt veszítettek, mint azok, akik mérsékelten intenzíven edzettek, mint például a futás.
Közvetlen kapcsolat van az edzés során felhasznált energia mennyisége és az elégetett kalóriák száma között. Az EPOC vagy az elégetett kalóriák tényleges maximalizálása érdekében ügyelj arra, hogy ne feledd a szervezeted hidratálását és a minőségi alvást.

 

Gyorsítja az anyagcserét

Tanulmányok kimutatták, hogy a HIIT növelheti az anyagcserét a HIIT edzés utáni órákban. Ugyanez a tanulmány azt is sugallja, hogy a HIIT a szervezet anyagcseréjét a szénhidrát helyett a zsír energiatermelése felé tolhatja el. Az anyagcsere serkentése és felpörgetése segíthet több kalóriát égetni, fogyni és megtartani a súlyt.

 

Javítja a hangulatot

Általánosságban elmondható, hogy a testmozgás javítja a hangulatot, a koncentrációt és még sok mást, de a közelmúltban végzett kutatások azt mutatták, hogy azok, akik részt vettek a HIIT-en vagy a közepes intenzitású edzésen (MIT), jelentősen csökkent náluk a stressz, a szorongás és a depresszió. 
TestmozgásLegfrissebb cikkek


Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe
Természetesen nem csak gyerekmentes élet esetén beszélünk női sterilizációról, hiszen akik már szültek gyermeket, vagy akár többet is, dönthetnek úgy, hogy biztosan nem szeretnének többet, és nem akarnak bajlódni a fogamzásgátlással életük hátralévő részében. Illetve vannak, akik tudják, hogy biztosan nem akarnak sohasem szülni, így ők is szokták ezt választani. De hogy mi ez pontosan és milyen következményekkel jár, az a cikkben kiderül. 
Ingerültség, sírás, rossz hangulat– a PMS tünetei és azok enyhítése
A menstruáció kezdete előtti napokban sok nőnek vannak fájdalmai, görcsök és hangulati ingadozások, sőt székrekedés és hasmenés is. A nők egy részének a menstruáció előtti tünetei olyan súlyosak, hogy zavarják akár a mindennapi életet is. A cikkben a PMS tüneteit, okát és enyhítését járjuk körben!
Kivehető vagy a fix fogpótlás a jobb? Mutatjuk az érveket és ellenérveket!
Sokan küzdenek a fogak elvesztésével, hiányával. Ha te is köztük vagy akkor már biztosan tudod, hogy modern világunkban rengeteg lehetőséged van ennek orvoslására, többféle fogpótló eljárás is létezik. A műfogsor már évszázadok óta megoldást jelent a foghiánnyal küzdők számára.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!