Ezeket a gyakori fogászati tévhiteket és mítoszotokat ne hidd el!

Főoldal > Gyakori fogászati mítosz és tévhitek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gyakori fogászati mítosz és tévhitek


2022/06/21
GE.

A megfelelő szájápolásra vonatkozó tippekkel kapcsolatban rengeteg tanács áll rendelkezésre az interneten. Sajnos, ezek nagy része hamis vagy félrevezető. Az egészségügyben naponta történnek új fejlemények, és néha az üzenetek összekeverednek. Más fogászati mítoszok már évek óta léteznek, generációkon át öröklődve. Tegye helyre a dolgokat a tényekkel. Íme a legfontosabb fogászati mítoszok és tévhitek.

Gyakori tévhitek

1. mítosz: A cukor szuvasodást okoz


Bár a cukor valóban hozzájárul a szuvasodás kialakulásához,

nem maga a cukor okozza a problémát. Inkább a baktériumok azok, amelyek megeszik a cukrot. A ragadós ételek, például a keményítő, vonzzák a baktériumokat, hogy a fogakon és a fogak körül elszaporodjanak. Ezek a baktériumok savas vegyületet termelnek, amely elősegíti a fogszuvasodást. Az étkezések utáni öblítés és fogmosás csökkenti a sav és a lepedék felhalmozódását.2. mítosz: A vérző íny normális dolog

A fogmosás vagy fogselyem használata közben jelentkező fogínyvérzés az íny gyulladásának következménye. Az íny begyulladhat és vérezni kezdhet a túlzott lepedéklerakódás, az ínygyulladás kialakulása, ínybetegség vagy más okok miatt. Ez nem normális. Forduljon fogorvosához vizsgálat céljából. Budapesti fogászat magas minőségű szolgáltatásokkal kevés helyen van. Épp ezért ajánljuk a Móricz Dentált! Mi kirpóbáltuk már!

3. mítosz: Az erősebb fogmosás jobban tisztít

Az erősebb fogmosás kontraproduktív. Minél erősebben kefél, annál nagyobb traumát szenved a fogzománc és az ínyszövet. Ez végül más problémákhoz, például ínysorvadáshoz vezethet. Naponta kétszer két percig, gyengéden, puha sörtéjű kefével keféljen.

4. mítosz: A fogselyem használata nem igazán szükséges.

A fogselyem használata szerves része a jó szájhigiénia fenntartásának. Minden ötödik amerikai soha nem használ fogselymet, és azoknak is csak 40%-a használ naponta fogselymet. A fogselyem eltávolítja a lepedék akár 80%-át. A lepedéklerakódások elősegítik a fogszuvasodást, de a napi fogselyem használatával eltávolíthatja őket.

5. mítosz: A rágógumi ugyanúgy működik, mint a fogmosás.

A rágógumi nem helyettesíti a fogmosást. Egyes rágógumik elősegíthetik a tisztább fogakat és a jobb leheletet, sőt egyes fogorvosok még a cukormentes fajtákat is ajánlják a cukorkák helyett rágcsálásra. Azonban, bár egyes rágógumik a száj egészségének segítésére szolgálnak, még mindig nem érik el azt a szintet, hogy képesek legyenek helyettesíteni a fogmosást.

6. mítosz: A fehér fogak egészséges fogakat jelentenek

A fehérebb fogak nem mindig egészségesebb fogak. A fogak kezdetben fehérek, és idővel elszíneződés vagy sérülés miatt elszíneződhetnek. A fogfehérítés az elszíneződések kiváltó okát figyelmen kívül hagyhatja. Ha fogai veszítenek fényükből, beszéljen fogorvosával az okokról.

7. mítosz: A faszénes fogkrém jobb

A faszénfogkrémet fehérítésre forgalmazzák, de a valóságban kevés védelmet nyújt a fogak számára. A faszénfogkrém valójában a fogak ellen hat, mivel elnyeli a fogak egészségének és erősségének megőrzésére szánt védőanyagokat.

8. mítosz: A gyerekeknek nem kell babafogat mosni

A korai rossz szájhigiénia egész életen át tartó szövődményekhez vezethet. A gyerekeknek már fogaik megjelenésekor el kell kezdeniük a napi kétszeri fogmosást. A gyermekek fogszuvasodása egészségügyi problémákhoz vezethet jóval azután, hogy a tejfogak eltűnnek.

 Legfrissebb cikkek


Így kezelhető a cukorbetegség természetesen, gyógyszerek nélkül
Sokan keresik az alternatív megoldásokat a cukorbetegség kezelésére, és szeretnék kiegészíteni a hagyományos terápiát természetes módszerekkel. Mutatjuk mi kell ehhez!
Kicsi, fekete foltokat, pöttyöket látsz? Ilyen összefüggésben van a cukorbetegséggel!
Az apró, fekete foltok vagy pöttyök megjelenése a bőrön azonban fontos figyelmeztető jel lehet, amelyre érdemes odafigyelni a betegség korai felismerése és kezelése érdekében.
Magas a koleszterinszinted? Akkor ezeket az ételeket kerülnöd kell!
Magas koleszterinszint jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, de szerencsére sokat tehetünk annak csökkentése érdekében azáltal, hogy odafigyelünk az étrendünkre és kerüljük azokat az ételeket, amelyek emelhetik a koleszterinszintet.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!