Az organikus ételek döntőek tudnak lenni
Mind a cukros, mind a keményítőtartalmú szénhidrátok növelhetik a vércukorszintet, de megfelelő adagokban a kiegyensúlyozott étkezési terv részeti lehetnek. A biotermesztésű élelmiszerek fogyasztása különösen fontos a cukorbetegek számára. Ugyanis a hagyományos élelmiszerek termesztéséhez használt peszticidek növelhetik a cukorbetegség kockázatát. A bioélelmiszerek fogyasztása az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük ezeknek a peszticideknek a fogyasztását.
• Fahéj:
A fahéj az aromájáról ismert fűszer, gyakran használják édes és sós ételekben egyaránt. A fahéj egészségre gyakorolt jótékony hatásai a hagyományos orvoslásban való felhasználásáig nyúlnak vissza. Az egyik legjobb antioxidáns tulajdonságú fűszer, ami segít csökkenteni az oxidatív stresszt, amely szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Számos kutatás kimutatta, hogy a fahéj csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet. Rendszeres fogyasztása akár teaformában is ajánlott.
• Chia magok:
A chia magot magas antioxidáns és omega-3 tartalma miatt szuperételnek tekintik. Rostban is kiemelkedően gazdag, a kutatók ezért úgy vélik, hogy a chia mag segíthet az embereknek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Harcol az elhízás ellen , ezenkívül csökkentheti az ugyanazon étkezés részeként elfogyasztott más élelmiszerekből felszívott kalóriák számát is. A chia magot szórhatod reggeli zabkására, joghurtba vagy salátákra, használhatod sütéshez vagy desszert készítéséhez.
• Kurkuma:
A kurkuma egy csodálatos fűszer, amely hihetetlen egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Hatóanyaga, a kurkumin csökkenti a gyulladást és a vércukorszintet, miközben csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. A kurkuminban az a legjobb, hogy úgy tűnik, jót tesz a cukorbetegek vese egészségének. Ez fontos, mivel a cukorbetegség a vesebetegségek egyik főoka. A kurkuma hozzáadása az étrendhez nemcsak a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények csökkentését, hanem a cukorbetegség megelőzését is segíti.
• Lenmag:
A lenmag kiváló tápanyagforrás és hihetetlenül egészséges élelmiszer. A lenmag egészségügyi előnyei főként a bennük lévő rostoknak köszönhetők. Oldhatatlan rostjaik egy része lignánokból áll, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és javíthatják a vércukorszint szabályozását. A lenmag alacsony glikémiás élelmiszernek számít, ami azt jelenti, hogy fogyasztásuk nem emeli meg a vércukorszintet. A lenmag segíhet a cukorbetegség kezelésében, ha hozzáadja őket étkezéseinkhez, például salátához, leveshez, turmixokhoz vagy zabkásához.
• Almaecet:
Az almaecet számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak. Az egyik ilyen előny a cukorbetegség tüneteinek csökkentése. Az evőkanálonként 1 grammnál kevesebb szénhidrátot tartalmazó almaecetről kimutatták, hogy javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti az éhgyomros vércukorszintet. A szénhidráttartalmú ételekkel együtt fogyasztva akár 20%-kal is csökkentheti a vércukorszintet.