Dohányzás hatása a fogakra: Így károsítja a nikotin és a füst a fogakat

Főoldal > Mit tesz a dohányzás a fogakkal?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mit tesz a dohányzás a fogakkal?


2022/06/24
AN

Arról, hogy a dohányzás milyen hatással van a tüdőre, valószínűleg már többet hallottunk, na de mi van a fogakkal? Mert bizony a fogakra is ugyanúgy negatív hatással van a dohányzás. Most kiderül, hogy mit tesz a dohányzás a fogaival! A dohányzás ugyanúgy hatással van fogak egészségére és a megjelenésére is.

Miért is rossz a dohányzás a fogakra nézve?

Elszíneződött fogak

Akik rendszeresen dohányoznak, nekik esélyük sincs arra, hogy a fogaik természetes fehér színét megőrizzék. A fogat úgy kell elképzelni, mint egy porcelán felületet, és ahogy öregszünk, úgy lesznek gyengébbek és repedezettebbek a fogaink, és ezek a repedések felszívják a cigarettában lévő nikotint és kátrányt, ami idővel a repedésekbe beépül. Ezeket otthoni próbálkozásokkal nem lehet eltűntetni, csak esztétikai fogászati kezelésekkel, ahol professzionális körülmények között fehérítik a fogakat. Ha magadra ismertél ebben, akkor ajánlom figyelmedbe a Dentortho Fogászatot, ahol biztos kezekre bízhatod magad, hogy ha professzionális fogfehérítésről vagy más esztétikai fogászati kezelésekről van szó.

 Fogak elvesztése

A rendszeresen dohányzók körében sajnos az is előfordul, hogy nem tudják a saját fogaik egészségét megőrizni, olyan szinten, hogy végül elveszítik azt.

Több oka is  van ennek, például, hogy a dohányzás csökkenti az oxigén mennyiségét a véráramban, ami ugye elengedhetetlen a gyógyulási folyamatokhoz. Így ha száj- vagy fogbetegsége van, valószínű, hogy a gyógyulási folyamata is lassabb lesz, ami a fertőzés veszélyét is fenntartja.

A fogíny betegség az egyik leggyakoribb ok a fog elvesztésére. A dohányzók körében pedig az ínyproblémák tovább súlyosodhatnak és fertőződhetnek. A cigarettával növeljük a baktériumok számát a szánkban, valamint folyamatosan lepedék halmozódik fel a fogakon. Ha nem kezeljük időben a fogíny betegséget  akkor abból foggyulladás is kialakulhat. Mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy ha észleljük magunkon a jeleit!

Ha ezeket a tüneteket észleli magát, forduljon kezelő orvosához minél előbb:

  • Túlzott vér fogmosáskor

  • Vörös, megduzzadt íny

  • Laza, érzékeny fogak

  • Fájdalmas rágás

  • Íny elhúzódása a fogaktól

Semmiképp sem ajánlott halogatni a kontrollt, mivel egy dohányos immunrendszere gyengébb, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését, ami a fog elvesztéséhez is vezethet.

Tehát a legjobb döntés, hogy ha nem a dohányzunk, mivel jelentősen károsítja a fogaink és a szájüregünk egészségét és járjunk rendszeresen fogászati kontrollra!Legfrissebb cikkek


Egyre több nő sterilizáltatja magát egy gyerekmentes életért cserébe
Természetesen nem csak gyerekmentes élet esetén beszélünk női sterilizációról, hiszen akik már szültek gyermeket, vagy akár többet is, dönthetnek úgy, hogy biztosan nem szeretnének többet, és nem akarnak bajlódni a fogamzásgátlással életük hátralévő részében. Illetve vannak, akik tudják, hogy biztosan nem akarnak sohasem szülni, így ők is szokták ezt választani. De hogy mi ez pontosan és milyen következményekkel jár, az a cikkben kiderül. 
Ingerültség, sírás, rossz hangulat– a PMS tünetei és azok enyhítése
A menstruáció kezdete előtti napokban sok nőnek vannak fájdalmai, görcsök és hangulati ingadozások, sőt székrekedés és hasmenés is. A nők egy részének a menstruáció előtti tünetei olyan súlyosak, hogy zavarják akár a mindennapi életet is. A cikkben a PMS tüneteit, okát és enyhítését járjuk körben!
Kivehető vagy a fix fogpótlás a jobb? Mutatjuk az érveket és ellenérveket!
Sokan küzdenek a fogak elvesztésével, hiányával. Ha te is köztük vagy akkor már biztosan tudod, hogy modern világunkban rengeteg lehetőséged van ennek orvoslására, többféle fogpótló eljárás is létezik. A műfogsor már évszázadok óta megoldást jelent a foghiánnyal küzdők számára.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!