Dohányzás hatása a fogakra: Így károsítja a nikotin és a füst a fogakat

Főoldal > Mit tesz a dohányzás a fogakkal?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mit tesz a dohányzás a fogakkal?


2022/06/24
AN

Arról, hogy a dohányzás milyen hatással van a tüdőre, valószínűleg már többet hallottunk, na de mi van a fogakkal? Mert bizony a fogakra is ugyanúgy negatív hatással van a dohányzás. Most kiderül, hogy mit tesz a dohányzás a fogaival! A dohányzás ugyanúgy hatással van fogak egészségére és a megjelenésére is.

Miért is rossz a dohányzás a fogakra nézve?

Elszíneződött fogak

Akik rendszeresen dohányoznak, nekik esélyük sincs arra, hogy a fogaik természetes fehér színét megőrizzék. A fogat úgy kell elképzelni, mint egy porcelán felületet, és ahogy öregszünk, úgy lesznek gyengébbek és repedezettebbek a fogaink, és ezek a repedések felszívják a cigarettában lévő nikotint és kátrányt, ami idővel a repedésekbe beépül. Ezeket otthoni próbálkozásokkal nem lehet eltűntetni, csak esztétikai fogászati kezelésekkel, ahol professzionális körülmények között fehérítik a fogakat. Ha magadra ismertél ebben, akkor ajánlom figyelmedbe a Dentortho Fogászatot, ahol biztos kezekre bízhatod magad, hogy ha professzionális fogfehérítésről vagy más esztétikai fogászati kezelésekről van szó.

 Fogak elvesztése

A rendszeresen dohányzók körében sajnos az is előfordul, hogy nem tudják a saját fogaik egészségét megőrizni, olyan szinten, hogy végül elveszítik azt.

Több oka is  van ennek, például, hogy a dohányzás csökkenti az oxigén mennyiségét a véráramban, ami ugye elengedhetetlen a gyógyulási folyamatokhoz. Így ha száj- vagy fogbetegsége van, valószínű, hogy a gyógyulási folyamata is lassabb lesz, ami a fertőzés veszélyét is fenntartja.

A fogíny betegség az egyik leggyakoribb ok a fog elvesztésére. A dohányzók körében pedig az ínyproblémák tovább súlyosodhatnak és fertőződhetnek. A cigarettával növeljük a baktériumok számát a szánkban, valamint folyamatosan lepedék halmozódik fel a fogakon. Ha nem kezeljük időben a fogíny betegséget  akkor abból foggyulladás is kialakulhat. Mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy ha észleljük magunkon a jeleit!

Ha ezeket a tüneteket észleli magát, forduljon kezelő orvosához minél előbb:

  • Túlzott vér fogmosáskor

  • Vörös, megduzzadt íny

  • Laza, érzékeny fogak

  • Fájdalmas rágás

  • Íny elhúzódása a fogaktól

Semmiképp sem ajánlott halogatni a kontrollt, mivel egy dohányos immunrendszere gyengébb, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését, ami a fog elvesztéséhez is vezethet.

Tehát a legjobb döntés, hogy ha nem a dohányzunk, mivel jelentősen károsítja a fogaink és a szájüregünk egészségét és járjunk rendszeresen fogászati kontrollra!
ElemzésekLegfrissebb cikkek


Mit tesz a dohányzás a fogakkal?
Arról, hogy a dohányzás milyen hatással van a tüdőre, valószínűleg már többet hallottunk, na de mi van a fogakkal? Mert bizony a fogakra is ugyanúgy negatív hatással van a dohányzás. Most kiderül, hogy mit tesz a dohányzás a fogaival! A dohányzás ugyanúgy hatással van fogak egészségére és a megjelenésére is.
Gyakori fogászati mítosz és tévhitek
A megfelelő szájápolásra vonatkozó tippekkel kapcsolatban rengeteg tanács áll rendelkezésre az interneten. Sajnos, ezek nagy része hamis vagy félrevezető. Az egészségügyben naponta történnek új fejlemények, és néha az üzenetek összekeverednek. Más fogászati mítoszok már évek óta léteznek, generációkon át öröklődve. Tegye helyre a dolgokat a tényekkel. Íme a legfontosabb fogászati mítoszok és tévhitek.