Diabéteszes láb szindróma kialakulása, tünetei és kezelése: így előzd meg a diabéteszes láb szindróma kialakulását még időben!

Főoldal > Mi az a diabéteszes láb szindróma, hogyan lehet kezelni és megelőzni?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi az a diabéteszes láb szindróma, hogyan lehet kezelni és megelőzni?


2023/04/17
NA

A diabéteszes láb szindróma egy nyílt fekély vagy seb, amely a cukorbetegek körülbelül 15 százalékánál fordul elő, és általában a láb alján található. Azok, akiknél ez kialakul, hat százaléka kerül kórházba fertőzés vagy más, fekéllyel összefüggő szövődmény miatt. A cukorbetegség a nem traumás alsó végtagi amputációk vezető oka és a diabétesze láb szindrómás cukorbetegek körülbelül 14-24 százalékát amputálják. A kutatások azonban kimutatták, hogy a diabéteszes láb szindróma kialakulása megelőzhető.  

Diabéteszes láb szindróma

Ki kaphat diabéteszes láb szindrómát?

Bárki, aki cukorbeteg, diabéteszes láb szindrómát kaphat. Az inzulint használó embereknél nagyobb a kialakulásának kockázata, csakúgy, mint a cukorbetegséggel összefüggő vese-, szem- és szívbetegségben szenvedő betegeknél. A diabéteszes láb szindróma kialakulásában a túlsúly, az alkohol és a dohányzás is szerepet játszik.

 

Hogyan alakulnak ki a diabéteszes lábfekélyek?

A fekélyek olyan tényezők kombinációja miatt alakulnak ki, mint például a láb érzésének hiánya, rossz keringés, láb deformitása, irritáció (például súrlódás vagy nyomás) és trauma, valamint a cukorbetegség időtartama. Azoknál a betegeknél, akik sok éve cukorbetegek, neuropátia alakulhat ki, amely a lábfájdalom érzetének csökkent vagy teljes hiánya az idő múlásával megemelkedett vércukorszint okozta idegkárosodás miatt. Az idegkárosodás gyakran fájdalom nélkül is megtörténhet, és az ember nem is tudja a problémát. A láborvos egy egyszerű és fájdalommentes eszközzel, az úgynevezett monofilamenttel tesztelheti a lábát neuropátiára. Ezért is nagyon fontosok a lábszűrővizsgálatok, melyekkel könnyen megelőzhető a baj; ilyen vizsgálatokat végez Gál Emőke okleves podiáter is teljesen fájdalommentesen, így nincs mitől tartani. 

 

Miért olyan fontos a diabéteszes láb megfelelő kezelése?

Ha fekélyt, sebeket észlelsz a lábadon cukorbetegként, azonnal fordulj podiáterhez. A cukorbetegek lábfekélyeit több okból is kezelni kell:

 

•    A fertőzés és az amputáció kockázatának csökkentése érdekében
•    A funkciók és az életminőség javítása érdekében
•    Az egészségügyi költségek csökkentése érdekében

 

Hogyan kell kezelni a diabéteszes láb szindrómát?

A lábfekélyek kezelésének elsődleges célja a mielőbbi gyógyulás. Minél gyorsabban gyógyul a seb, annál kisebb a fertőzés esélye.
Számos kulcsfontosságú tényező van a diabéteszes láb szindróma megfelelő kezelésében:

 

•    Fertőzés megelőzése
•    A nyomás levétele a területről
•    Az elhalt bőr és szövet eltávolítása
•    Gyógyszer vagy kötszer alkalmazása a fekélyre
•    Vércukorszint és egyéb egészségügyi problémák kezelése

Nem minden fekély fertőzött; ha azonban orvosod, podiátered fertőzést diagnosztizál, antibiotikumos kezelési programra, sebkezelésre és esetleg kórházi kezelésre lesz szükség.

 

Hogyan előzhető meg a diabéteszes láb szindróma?

A diabéteszes lábfekély kezelésének legjobb módja az, ha elsősorban megelőzzük annak kialakulását. Az ajánlott irányelvek közé tartozik a rendszeres lábgyógyász látogatása, mint ahogy fent említettük. Meg tudja állapítani, hogy nálad mennyire nagy a lábfekély kialakulásának kockázata, és megelőzési stratégiákat hajt végre.

A láb ellenőrzésének megtanulása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legkorábban észrevedd a lehetséges problémát. Minden nap vizsgáld meg lábfejed – különösen a lábujjak és a talp között – vágások, zúzódások, repedések, hólyagok, bőrpír, fekélyek és bármilyen rendellenességre utaló jelet keresve. Bármilyen „egyszerűnek” tűnik is nagyon fontos dolgok ezek, a lehető leghamarabb szólj podiáternek vagy egy egészségügyi szakembernek a felfedezett problémákat illetően. 
 
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegségLegfrissebb cikkek


Aludj jobban ezzel a 6 természetes gyógymód segítéségével
Az alvászavarok számának növekedésével rohanó modern világunkban sokan keresnek természetes gyógyszereket, hogy javítsák pihenésük minőségét anélkül, hogy vényköteles gyógyszerekre támaszkodnának. Fedezd fel az olyan természetes gyógymódokat, amelyek segítenek ellazulni és jobban aludni kevesebb mellékhatással. Az ebben a cikkben tárgyalt alternatív alváskezelési javaslatokat alaposan tanulmányozták: a pihentető alvást segítik elő, enyhítik a stresszt, a szorongást és számos egyéb egészségügyi problémát.  
Miért olyan jó a napi 10.000 lépés megtétele az egészségünknek?
Sok egészségügyi szakértő azt javasolja, hogy napi 10 000 lépést tegyünk meg és ez a szám elsőre nagyon ijesztőnek tűnik, de meglepően könnyen elérhető. Ez nem csak az olyan rövid távú fitneszcélok elérésében segít, mint a fogyás, hanem hosszú távú egészségügyi előnyökkel is jár. Ebben a bejegyzésben azt fogjuk megvitatni, hogy a napi 10 000 lépés megtétele miért olyan jó hosszú távú egészségünk szempontjából. Megvizsgáljuk azt a sokféle módot, amellyel minden nap csak néhány plusz lépés javíthatja általános jólététedet és segíthet abban, hogy idős korodig egészséges maradj. Tehát olvass tovább, hogy megtudd, miért kifizetődő a napi 10 000 lépés megtétele!
Tényleg hasznos a manapság divatos zöld por fogyasztása?
Szórva, rázva vagy keverve – a zöldpor-kiegészítők egyszerű étel- vagy italkiegészítők, amelyek sok tápanyagot szállítanak egy csapásra. Ki nem szereti a kényelmet? Ez jelentős hajtóerő abban, hogy sokan miért választják a zöldségporokat. Bár célunk lehet, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget együnk, ezt nem könnyű elérni. A tomboló befolyásolók, a nonstop reklámok és a jobb egészségért való törekvés sok termékkeresőt ösztönöz a zöld porokra. A porok népszerűsége pedig növelte a kínálatukat.  Ebben a cikkben bemutatja a zöld porokat és azok lehetséges előnyeit.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!