Nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg, ha ülőmunkát végzel

Főoldal > Nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg, ha ülőmunkát végzel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg, ha ülőmunkát végzel


2023/12/16
ZH

Az ülőmunka nem csupán a testmozgás hiányával jár együtt, hanem közvetve befolyásolja az anyagcserét és a hormonális egyensúlyt is, hozzájárulva a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez.

cukorbetegség és ülőmunka

A cukorbetegség és a Cirkadián ritmus kapcsolata: Az alkalmazkodás kihívásai


Svájci kutatók felfedezték, hogy a hasnyálmirigysejtek belső biológiai órájának zavara összefüggésben állhat a 2-es típusú diabétesz kialakulásával. A napi ciklusokra való alkalmazkodásban szerepet játszó cirkadián ritmus zavarai, amelyek gyakran a munkaidő rendszertelenségéből, időzónaváltásokból vagy az öregedésből adódnak, kihatnak a hasnyálmirigy Langerhans-szigetében lévő sejtek hormontermelésére. Ezek a sejtek inzulint és glukagont választanak ki, amelyek a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságúak.

 
A biológiai óra és az anyagcsere: Egyedi összefüggések

A Genfi Egyetem és a Genfi Egyetemi Klinikák kutatói az egyes betegek hasnyálmirigysejtjeinek összehasonlításával jutottak el azon következtetésre, hogy a 2-es típusú diabéteszeseknél sérült a biológiai óra. Ez a zavar a hormonkiválasztásban is megnyilvánul, különösen az inzulin és glukagon termelése terén. Az eredmények új megvilágításba helyezik a cukorbetegség kialakulásának folyamatát, különösen azokban az esetekben, ahol a cirkadián ritmus hosszú távon van zavarban.

 

 

A Nobiletin szerepe: Az új kezelési irány

A kutatók olyan vegyülettel, a nobiletin nevű citromhéjból kivont anyaggal, tesztelték a biológiai óra "kijavítását" a betegek hasnyálmirigysejtjeiben. Az eredmények azt mutatják, hogy a nobiletin részben helyreállította a sérült biológiai órát, ami pozitív hatást gyakorolt a szigetsejtek működésére. Ez a felfedezés új perspektívákat nyit a diabétesz kezelésében, és a PNAS című tudományos lapban publikálták az innovatív megközelítést.

 

 

A laboratóriumi kísérletek hatékonysága

A Genfi Egyetem kutatócsoportja már két évvel ezelőtt kimutatta, hogy rágcsálók esetében a hasnyálmirigysejtek cirkadián ritmusának megzavarása károsította az inzulin- és glukagontermelést, elősegítve ezzel a cukorbetegség kialakulását. Az emberi hasnyálmirigysejtek kultúrájában végzett laboratóriumi kísérletek során a nobiletin hatékonynak bizonyult a biológiai óra helyreállításában és a szigetsejtek működésének részleges javításában.

 


Az új megközelítés várható hatása

Az új megközelítés a diabétesz kezelésében szélesebb körű kutatások irányába terelheti a figyelmet. A nobiletin alkalmazása lehetőséget teremthet olyan kezelési formákra, amelyek célzottan javítják a betegek anyagcsere állapotát, minimalizálva ezzel a cukorbetegség kialakulásának esélyeit. A kutatók további vizsgálatokat terveznek annak érdekében, hogy még részletesebben megértsék a biológiai óra és a diabétesz összefüggéseit, és az új kezelési irány hatékonyságát hosszú távon is igazolják.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


A kamillatea és a jótékony hatásai
A kamillatea nemcsak kellemes ízű és illatú ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak:
Milyen előnyei vannak az almaecetnek a nők számára?
Az almaecet régóta híres egészségügyi előnyeiről, és számos pozitív hatása van különösen a nők számára. Lássuk, milyen előnyöket kínál ez az egyszerű, de hatékony természetes készítmény:
Az álmatlanság és korai ébredés kapcsolata – Stroke-hoz is vezethet
Az alvási zavarok, mint például az álmatlanság és a túl korai ébredés, gyakori problémákat jelentenek sok ember számára, és komoly hatással lehetnek az egészségre.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!