Nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg, ha ülőmunkát végzel

Főoldal > Nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg, ha ülőmunkát végzel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg, ha ülőmunkát végzel


2023/12/16
ZH

Az ülőmunka nem csupán a testmozgás hiányával jár együtt, hanem közvetve befolyásolja az anyagcserét és a hormonális egyensúlyt is, hozzájárulva a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez.

cukorbetegség és ülőmunka

A cukorbetegség és a Cirkadián ritmus kapcsolata: Az alkalmazkodás kihívásai


Svájci kutatók felfedezték, hogy a hasnyálmirigysejtek belső biológiai órájának zavara összefüggésben állhat a 2-es típusú diabétesz kialakulásával. A napi ciklusokra való alkalmazkodásban szerepet játszó cirkadián ritmus zavarai, amelyek gyakran a munkaidő rendszertelenségéből, időzónaváltásokból vagy az öregedésből adódnak, kihatnak a hasnyálmirigy Langerhans-szigetében lévő sejtek hormontermelésére. Ezek a sejtek inzulint és glukagont választanak ki, amelyek a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságúak.

 
A biológiai óra és az anyagcsere: Egyedi összefüggések

A Genfi Egyetem és a Genfi Egyetemi Klinikák kutatói az egyes betegek hasnyálmirigysejtjeinek összehasonlításával jutottak el azon következtetésre, hogy a 2-es típusú diabéteszeseknél sérült a biológiai óra. Ez a zavar a hormonkiválasztásban is megnyilvánul, különösen az inzulin és glukagon termelése terén. Az eredmények új megvilágításba helyezik a cukorbetegség kialakulásának folyamatát, különösen azokban az esetekben, ahol a cirkadián ritmus hosszú távon van zavarban.

 

 

A Nobiletin szerepe: Az új kezelési irány

A kutatók olyan vegyülettel, a nobiletin nevű citromhéjból kivont anyaggal, tesztelték a biológiai óra "kijavítását" a betegek hasnyálmirigysejtjeiben. Az eredmények azt mutatják, hogy a nobiletin részben helyreállította a sérült biológiai órát, ami pozitív hatást gyakorolt a szigetsejtek működésére. Ez a felfedezés új perspektívákat nyit a diabétesz kezelésében, és a PNAS című tudományos lapban publikálták az innovatív megközelítést.

 

 

A laboratóriumi kísérletek hatékonysága

A Genfi Egyetem kutatócsoportja már két évvel ezelőtt kimutatta, hogy rágcsálók esetében a hasnyálmirigysejtek cirkadián ritmusának megzavarása károsította az inzulin- és glukagontermelést, elősegítve ezzel a cukorbetegség kialakulását. Az emberi hasnyálmirigysejtek kultúrájában végzett laboratóriumi kísérletek során a nobiletin hatékonynak bizonyult a biológiai óra helyreállításában és a szigetsejtek működésének részleges javításában.

 


Az új megközelítés várható hatása

Az új megközelítés a diabétesz kezelésében szélesebb körű kutatások irányába terelheti a figyelmet. A nobiletin alkalmazása lehetőséget teremthet olyan kezelési formákra, amelyek célzottan javítják a betegek anyagcsere állapotát, minimalizálva ezzel a cukorbetegség kialakulásának esélyeit. A kutatók további vizsgálatokat terveznek annak érdekében, hogy még részletesebben megértsék a biológiai óra és a diabétesz összefüggéseit, és az új kezelési irány hatékonyságát hosszú távon is igazolják.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


Így kezelhető a cukorbetegség természetesen, gyógyszerek nélkül
Sokan keresik az alternatív megoldásokat a cukorbetegség kezelésére, és szeretnék kiegészíteni a hagyományos terápiát természetes módszerekkel. Mutatjuk mi kell ehhez!
Kicsi, fekete foltokat, pöttyöket látsz? Ilyen összefüggésben van a cukorbetegséggel!
Az apró, fekete foltok vagy pöttyök megjelenése a bőrön azonban fontos figyelmeztető jel lehet, amelyre érdemes odafigyelni a betegség korai felismerése és kezelése érdekében.
Magas a koleszterinszinted? Akkor ezeket az ételeket kerülnöd kell!
Magas koleszterinszint jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, de szerencsére sokat tehetünk annak csökkentése érdekében azáltal, hogy odafigyelünk az étrendünkre és kerüljük azokat az ételeket, amelyek emelhetik a koleszterinszintet.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!