Csak a cukortól romolhat a fog?

Főoldal > Valóban a cukor lenne a fogak egyetlen kártevője?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Valóban a cukor lenne a fogak egyetlen kártevője?


2021/10/30
SFV

Gyerekkorunkban sokunkat hitegetnek azzal, hogy azért nem szabad cukrot ennünk, mert rosszak lesznek a fogaink. De valóban ez lenne az egyetlen lehetséges indok, amely a fogak elvesztéséhez vezethet? Dehogy is! Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelned, hogy megőrizhesd fogaid épségét.

A fogromlás lehetséges okai

A fogak megfelelő ápolása


Az első és legfontosabb, mindemellett legalapvetőbb dolog, amit tehetünk fogaink épségének a megőrzéséért az az, hogy odafigyelünk a mindennapi szájhigiéniánkra. Ide tartozik a napi legalább kétszeri fogmosás. Nem mindegy azonban, hogy HOGYAN mosunk fogat. Ha úgy gondolod, hogy van esély rá, hogy nem megfelelően mosol fogat, és ez fogaid épségének a rovására mehet, akkor érdemes ellátogatnod egy dentálhigiénikushoz.  (Hidd el, ez nem szégyen, kevesen vannak, akik mintaértékűen mosnának fogat.) A szakember például plakfestéssel megmutathatja, hogy mit csinálsz rosszul, illetve tanácsokat adhat a hatékonyabb szájápolás érdekében. 


Rendszeres fogorvoslátogatás


Minimum félévente-évente érdemes ellátogatnunk fogorvosi kontrollellenőrzésre, hogy bármilyen probléma felmerülése esetén időben találhassunk gyógymódot, mielőtt még rettentő fájdalmakkal kellene szakemberhez fordulnunk. Ezen látogatások alkalmával érdemes részt vennünk fogkőeltávolításon is, hogy fogaink megtisztulhassanak. Ez a kezelés azért fontos, mert fogaink mindamellett, hogy szebbek és tisztábbak lesznek, kevesebb esélyt kapnak a gyulladásra.
Milyen egyéb problémánk lehet?


Próbálhatunk bármennyire vigyázni fogaink épségére, néha mégis akadnak rajtunk kívül álló esetek, problémák. Ilyen lehet például egy letört fog, vagy egy anatómiailag helytelenül álló bölcsességfog. Ebben az esetben érdemes olyan fogorvost választanunk, aki fájdalommentes foghúzást végez, így a későbbiekben sem rettenünk majd el a fogorvostól rossz emlékeink okán.
Online marketingLegfrissebb cikkek


Biztos, hogy csak tavaszi fáradtság?
Te is indokolatlanul rosszul érzed magad néha, de próbálod ráfogni, hogy biztosan csak a front, vagy a tavaszi fáradtság? Mutatjuk, mik azok a rosszullétek, amik bár semmiségnek tűnnek, mégis érdemes velük szakemberhez fordulni!