Zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalmának csökkenése – Mi az oka?

Főoldal > Zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalmának csökkenése – Mi az oka?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalmának csökkenése – Mi az oka?


2024/01/16
ZH

Az élelmiszerek vitamintartalma az évek során szembetűnően csökkent, és ezen változás mögött számos tényező áll. A cikk részletesen bemutatja azokat az okokat, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerek beltartalmának drasztikus csökkenéséhez.

csökkenő vitamintartalom

A tömegtermelés kihívásai

A fejlődő termelési technikák bőséges élelmiszerkínálatot eredményeztek, ugyanakkor komoly árat fizettünk érte. A tömegtermelés, kizsigerelt talajok, vegyszerezés és műtrágyázás növelte a terméshozamot, de sajnos az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenésével is járt. Cikkünkben körbejárjuk ezeknek a kihívásoknak a hatásait és hangsúlyozzuk, hogy az élelmiszerek minőségének fenntartása is kiemelkedő fontosságú lenne!


A modern termelési technikák fejlődésével egyre több élelmiszer válik elérhetővé. Ugyanakkor a tömegtermelés, a kizsigerelt talaj, a vegyszerezés és műtrágyázás ára nem csak anyagi, hanem az élelmiszerek minőségét is érinti. Bár a terméshozam nő, az élelmiszerek tápanyagtartalma csökken. A napi táplálkozásban egyre kevesebb olyan értékes anyag található meg, amelyekre korábban számítottunk. Az alma C-vitamin tartalma például századannyi, mint 50 évvel ezelőtt. A különféle tápanyagok hiánya pedig számos egészségügyi problémát okozhat. 

A környezeti tényezők is befolyásolják a vitamintartalmat

A környezeti tényezők szintén szerepet játszanak ebben a folyamatban. A szennyezett levegő, a hőség, a vegyi szennyezések, és a vízben található gyógyszermaradványok mind növelik a szervezet terhelését. Mindez különösen érzékenyen érinti a várandós nőket, akiknek szervezete a terhesség alatt, valamint a szoptatás ideje alatt is fokozottabb igényekkel szembesül. A táplálkozásnak ezen változó körülményekhez is alkalmazkodnia kellene.

 


Egyre többen választanak táplálékkiegészítőket – De vajon ez hatásos?


Ezért ma már egyre többen választják a vitaminkiegészítőket, hogy ellensúlyozzák az élelmiszerek csökkenő tápanyagtartalmát. Azonban nemcsak az, hogy mennyi tápanyagot visszünk be, hanem az is fontos, hogy a szervezetünk mennyire tudja ezeket hasznosítani. A vitaminkészítmények esetében a komplexitás és a biológiailag aktív kötési formák kulcsfontosságúak a hatékony felszívódás érdekében. Ezért a szerves kötésű formákat, például a citrátokat vagy glükonátokat részesítjük előnyben a karbonátokkal szemben.


A várandósság alatt azonban különösen figyelembe kell venni a tápanyagigény változását. Nem elegendő ugyanis a terhesség során állandó mennyiségű tápanyagot fogyasztani, mivel minden trimeszter más-más összetételben és mennyiségben igényli ezeket. Ezen okból kifolyólag a várandósvitaminoknak is ezt a változatosságot kell tükrözniük.


Fontos hangsúlyozni, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a változatos és egészséges étrendet, valamint a rendszeres testmozgást. Ezek a kiegészítők az étkezési hiányosságok ellensúlyozásában játszhatnak szerepet, de csak az egészséges táplálkozással együtt érhető el a legjobb eredmény.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


A kamillatea és a jótékony hatásai
A kamillatea nemcsak kellemes ízű és illatú ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak:
Milyen előnyei vannak az almaecetnek a nők számára?
Az almaecet régóta híres egészségügyi előnyeiről, és számos pozitív hatása van különösen a nők számára. Lássuk, milyen előnyöket kínál ez az egyszerű, de hatékony természetes készítmény:
Az álmatlanság és korai ébredés kapcsolata – Stroke-hoz is vezethet
Az alvási zavarok, mint például az álmatlanság és a túl korai ébredés, gyakori problémákat jelentenek sok ember számára, és komoly hatással lehetnek az egészségre.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!