Zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalmának csökkenése – Mi az oka?

Főoldal > Zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalmának csökkenése – Mi az oka?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalmának csökkenése – Mi az oka?


2024/01/16
ZH

Az élelmiszerek vitamintartalma az évek során szembetűnően csökkent, és ezen változás mögött számos tényező áll. A cikk részletesen bemutatja azokat az okokat, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerek beltartalmának drasztikus csökkenéséhez.

csökkenő vitamintartalom

A tömegtermelés kihívásai

A fejlődő termelési technikák bőséges élelmiszerkínálatot eredményeztek, ugyanakkor komoly árat fizettünk érte. A tömegtermelés, kizsigerelt talajok, vegyszerezés és műtrágyázás növelte a terméshozamot, de sajnos az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenésével is járt. Cikkünkben körbejárjuk ezeknek a kihívásoknak a hatásait és hangsúlyozzuk, hogy az élelmiszerek minőségének fenntartása is kiemelkedő fontosságú lenne!


A modern termelési technikák fejlődésével egyre több élelmiszer válik elérhetővé. Ugyanakkor a tömegtermelés, a kizsigerelt talaj, a vegyszerezés és műtrágyázás ára nem csak anyagi, hanem az élelmiszerek minőségét is érinti. Bár a terméshozam nő, az élelmiszerek tápanyagtartalma csökken. A napi táplálkozásban egyre kevesebb olyan értékes anyag található meg, amelyekre korábban számítottunk. Az alma C-vitamin tartalma például századannyi, mint 50 évvel ezelőtt. A különféle tápanyagok hiánya pedig számos egészségügyi problémát okozhat. 

A környezeti tényezők is befolyásolják a vitamintartalmat

A környezeti tényezők szintén szerepet játszanak ebben a folyamatban. A szennyezett levegő, a hőség, a vegyi szennyezések, és a vízben található gyógyszermaradványok mind növelik a szervezet terhelését. Mindez különösen érzékenyen érinti a várandós nőket, akiknek szervezete a terhesség alatt, valamint a szoptatás ideje alatt is fokozottabb igényekkel szembesül. A táplálkozásnak ezen változó körülményekhez is alkalmazkodnia kellene.

 


Egyre többen választanak táplálékkiegészítőket – De vajon ez hatásos?


Ezért ma már egyre többen választják a vitaminkiegészítőket, hogy ellensúlyozzák az élelmiszerek csökkenő tápanyagtartalmát. Azonban nemcsak az, hogy mennyi tápanyagot visszünk be, hanem az is fontos, hogy a szervezetünk mennyire tudja ezeket hasznosítani. A vitaminkészítmények esetében a komplexitás és a biológiailag aktív kötési formák kulcsfontosságúak a hatékony felszívódás érdekében. Ezért a szerves kötésű formákat, például a citrátokat vagy glükonátokat részesítjük előnyben a karbonátokkal szemben.


A várandósság alatt azonban különösen figyelembe kell venni a tápanyagigény változását. Nem elegendő ugyanis a terhesség során állandó mennyiségű tápanyagot fogyasztani, mivel minden trimeszter más-más összetételben és mennyiségben igényli ezeket. Ezen okból kifolyólag a várandósvitaminoknak is ezt a változatosságot kell tükrözniük.


Fontos hangsúlyozni, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a változatos és egészséges étrendet, valamint a rendszeres testmozgást. Ezek a kiegészítők az étkezési hiányosságok ellensúlyozásában játszhatnak szerepet, de csak az egészséges táplálkozással együtt érhető el a legjobb eredmény.
1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség Betegség Betegség kezelés Cukorbetegségről Diéta Diétás receptek Egészségmegőrzés Egyéb cikkek Életmód Inzulin Statisztikák Terhességi cukorbetegség Testmozgás TünetekLegfrissebb cikkek


Így kezelhető a cukorbetegség természetesen, gyógyszerek nélkül
Sokan keresik az alternatív megoldásokat a cukorbetegség kezelésére, és szeretnék kiegészíteni a hagyományos terápiát természetes módszerekkel. Mutatjuk mi kell ehhez!
Kicsi, fekete foltokat, pöttyöket látsz? Ilyen összefüggésben van a cukorbetegséggel!
Az apró, fekete foltok vagy pöttyök megjelenése a bőrön azonban fontos figyelmeztető jel lehet, amelyre érdemes odafigyelni a betegség korai felismerése és kezelése érdekében.
Magas a koleszterinszinted? Akkor ezeket az ételeket kerülnöd kell!
Magas koleszterinszint jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, de szerencsére sokat tehetünk annak csökkentése érdekében azáltal, hogy odafigyelünk az étrendünkre és kerüljük azokat az ételeket, amelyek emelhetik a koleszterinszintet.
A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség egyre több ember mindennapját megkeseríti, azonban ha nem kezeljük más betegségek forrása is lehet. Tudj meg többet a cukorbetegségről cukorbetegeknek szóló oldalunkon, böngéssz cukormentes és egészséges receptjeink között, és informálódj a dietetikai kisokosból a Diabetesnet.hu oldalán! Segítünk kezelni a cukorbetegséggel járó tüneteket!

Tévhitek és igazságok a cukorbetegségről

A cukorbetegség a modernkor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és sokan még csak nem is tudják, hogy cukorbetegek. A Diabetes.hu oldalon lerántjuk a leplet a cukorbetegséggel szembeni tévhitekről és számtalan olyan tippet olvashatsz nálunk, amelyek valóban segítenek a cukorbetegséged kezelésében! Dietetikai tanácsok a cukorbetegség leküzdéséhez.

Dietetikai kisokos és egészséges receptek tárháza

Egészségmegőrzésünk és betegségeink kezelésének velejárója a megfelelő és célszerű táplálkozás. A Diabetesnet.hu oldalon rengeteg egészséges és cukormentes receptet olvashatsz, amiket könnyedén beilleszthetsz a diétádba. A dietetika a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományág, így az oldalon is szakértői és orvosok által alátámasztott tanácsokkal segítjük az egészséges táplálkozásod kialakítását cukorbetegként!

Minden, ami a cukorbetegséggel kapcsolatos!

Érdekes cikkek és tartalmak, konkrét tanácsok a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezeléséhez. Tudj meg többet az inzulinról, a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről, a cukorbetegség szintjeiről, a terhességi cukorbetegségről és mindent, ami csak egy cukorbeteget érdekelhet. A szakértői és orvosi tanácsok mellett rengeteg egészséges és cukormentes receptet találhatsz, ráadásul a diétád sikerességét is támogatjuk hasznos információkkal! Diabetesnet.hu a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és inzulinérzékenység weboldala!