Hozzávalók:
• 3 ek olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál római kömény (csapott)
• 1 db chili (kicsi)
• bors ízlés szerint (frissen őrölt)
• 1 nagy db vöröshagyma
• 2 közepes db piros kaliforniai paprika
• 1 db padlizsán (közepes)
• 1 közepes db paradicsom
• 60 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv, darabolt, hámozott)
• 1 kávéskanál harissa paszta
• 1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• 6 db tojás
• 1 csokor petrezselyem
• 10 dkg kecskesajt
Elkészítés:
Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.
Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!
Amennyiben pedig egy igazán ízletes shakshukát fogyasztanál, de nincs kedved a konyhában robotolni, a Zsidai Csoport oldalán válogathatsz a kiülős éttermek között – a Spíler Original például elképesztően finom shakshukával várja az éhes vendégeket!