Narancs
Sokan azt gondolják, hogy a savanyú ételek, például a narancs is roncsolja a fogakat. A citrusfélékben található C -vitamin azonban erősíti az ereket és a kötőszövetet, és a gyulladás csökkentésével lassítja az ínybetegségek előrehaladását. Legyél lőrelátó és készíts rendszeresen narancsot, grapefruitot és más citrusféléket a gyümölcstálba, de ne felejts el legalább fél órát várni a fogmosással, miután citrusféléket fogyasztasz.
Zöld és fekete tea
Sokakban él a hit, miszerint a koffeintartalmú italok, mint a zöld és fekete teák elszínezik a fogakat, pedig számos pozitív hatásuk van a fogazatra. A zöld és fekete teában található polifenolok elpusztítva vagy elnyomva kölcsönhatásba lépnek a lepedéket okozó baktériumokkal. A baktériumok a szájban lévő cukrokból táplálkoznak, és kiválasztják a fogzománcot romboló savakat. Így a tea nagyszerű választás étkezés közben vagy után, mivel elnyomja ezen savtermelő baktériumok jelenlétét a szájban, csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
Csokoládé
Igen, jól hallottad. Csokoládé! Mindaddig, amíg legalább 70% -os kakaótartalmú, és természetesen mértékkel fogyasztjuk. Az étcsokoládé szuperélelmiszer a fogaknak a CBH nevű vegyületnek köszönhetően, amely segít megszilárdítani a fogzománcot, így a fogak kevésbé fogékonyak a fogszuvasodásra. Azonban nem minden csokoládé jó. A kakaóbab tartalmazza a jó dolgokat, ezért válassz magas százalékú étcsokoládét, ez a diétádnak is jót fog tenni! Ha van fogszabályzód, akkor érdemes elkerülni a diós csokoládét. Ne tárold hűtőben a csokit, mert a hideg, kemény csokoládé nehéz lehet harapni.
További tanácsokért kérd szakértők segítségét ide kattintva: szájhigiénikus Budapesten!